Populaţia mondială va ajunge la peste 10 miliarde în 2050. Restricţiile de natalitate ale Chinei au încetinit ritmul de creştere global

Dacă în 1950 erau 2,6 miliarde de oameni pe glob, acum sunt peste 7 miliarde, iar până în 2050, populaţia globală va atinge un număr de aproape 12 miliarde, potrivit MEDIAFAX.

Populaţia globală este într-o continuă dinamică. Dacă în 1950 erau 2,6 miliarde de oameni pe glob, acum sunt peste 7 miliarde. Până în 2050, populaţia globală va atinge un număr de aproape 12 miliarde. În plus, nu doar numărul oamenilor ce trăiesc pe glob s-a mărit dar şi vârsta medie a populaţiei.

Astfel, dacă în 1950, vârsta era scăzută, în jur de 23 de ani, astăzi ea trece de 30 de ani cu perspective  să ajungă la peste 40 de ani.

În anii ’60, creşterea globală a populaţiei a atins un nivel anual de 2,1%, dar de atunci a fost într-o scădere istorică.

De fapt, conform proiecţiei celei mai des citate a Naţiunilor Unite, care se bazează pe un scenariu de fertilitate medie, este de aşteptat ca creşterea anuală a populaţiei să scadă până la 0,1% până la sfârşitul secolului XXI, conform visualcapitalist.com.

Graficele puternice de astăzi provin din Lumea noastră în date ale economistului Max Roser şi arată cum se va schimba demografia globală în următorii 80 de ani.

De ce a scăzut creşterea populaţiei din anii ’60?

O varietate de explicaţii în acest sens, inclusiv:

 – Scăderea ratei fertilităţii: natalitatea tinde să scadă pe măsură ce naţiunile devin mai bogate. În primul rând, acest lucru s-a întâmplat în lumea dezvoltată, dar pe măsură ce progresează secolul, acest fenomen va afecta tot mai multe naţiuni în curs de dezvoltare.
 – Politica guvernamentală: „Politica unică pentru copii” a Chinei a avut, în special, un efect asupra creşterii populaţiei globale, iar consecinţele acestei politici contribuie în continuare la reducerea populaţiei chineze pe termen lung.
 – Locuitorii urbani au tendinţa de a avea mai puţini bebeluşi – şi până în 2050, vor exista 2,5 miliarde de persoane suplimentare care locuiesc în oraşe la nivel global.
 – Mai puţine naşteri combinate cu îmbunătăţirea asistenţei medicale – în special în ţările în curs de dezvoltare – vor modifica dramatic compoziţia piramidei populaţiei mondiale, creând atât oportunităţi economice, cât şi provocări.

De-a lungul timpului, forma piramidei populaţiei mondiale este de aşteptat să treacă de la Etapa 1 (rate mari de natalitate, rate mari de deces) la ceva mai apropiat de Etapa 4 (rate scăzute de natalitate, rate de mortalitate scăzute).

Pe măsură ce distribuţia populaţiei scade în vârstă, iată cum se va schimba dimensiunea populaţiei şi vârsta mediană globală:

Se estimează că vârsta mediană globală va depăşi 40 de ani până la sfârşitul secolului şi va fi considerabil mai mare în multe ţări occidentale, în special în Japonia şi Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.