PREMIERĂ. Clujul, unicul oraș din România care va pune în circulație primul autobuz fără șofer

O nouă premieră ân România va avea loc la Cluj-Napoca. Administrația locală vrea să aducă primul autobuz autonom începând chiar de anul viitor, a anunțat directorul de dezvoltare al primăriei, Ovidiu Cîmpean, scrie EBS Radio.

Municipalitatea se află în lucru la un proiect-pilot împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu companii din domeniul tehnologiei.

„Propunem o linie zero în zona centrală a orașului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele orașe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite. Sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalității, Ovidiu Cîmpean.

Astfel de proiecte inovative de mobilitate urbană se vor afla printre prioritățile Uniunii Europene, în viitorul exercițiu financiar, a adăugat Cîmpean. Compania de Transport Public (CTP) este care gestionează acest serviciu în Zona Metropolitană din Cluj-Napoca.

Continuarea amenajării benzilor dedicate, asigurarea unei flote de transport public 100% electrice până în 2030, extinderea spațiilor pietonale sau realizarea metroului și a trenului metropolitan sunt alte investiții care ar urma să îmbunătățească mobilitatea clujenilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.