PREMIERĂ: Expoziția de corpuri umane reale care a șocat Muzeul Antipa din București, ajunge la Iulius Mall Cluj

De vineri, 17 iulie, şi până pe 31 octombrie 2015 inclusiv, clujenii pot descoperi la Iulius Mall Cluj, într-o manieră educativă unică, fascinantul univers interior al corpului uman și modul în care funcționează, cu ajutorul a peste 200 de exponate – corpuri umane reale.

Expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” este găzduită de Iulius Mall într-un spațiu expozițional special amenajat şi poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00 – 22.00. Un eveniment produs de Universal Exhibition Group și organizat de Events, în colaborare cu Iulius Mall, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.

Expoziţia „OUR BODY: Universul Interior” ajunge în premieră la Cluj-Napoca după ce a traversat peste 30 de țări şi a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori. Cu ajutorul a peste 200 de exponate – corpuri umane reale, disecate microscopic la nivelul ţesuturilor şi al organelor, vizitatorii vor porni într-o călătorie extraordinară în interiorul organismului uman, descoperind misterele anatomiei şi fiziologiei. Expoziția vrea să crească interesul publicului pentru cunoaşterea propriului corp şi să-i convingă pe vizitatori de importanţa alegerilor cotidiene. Prezentând comparativ ţesuturi, organe sau celule sănătoase şi variantele lor afectate de diverse boli, expoziţia le oferă celor ce-i trec pragul şansa de a vizualiza şi de a înţelege mai bine condiţii medicale frecvent întâlnite (cancer renal, accident vascular cerebral, cancer pulmonar etc).

„OUR BODY: Universul Interior” poate fi o experienţă valoroasă de familie, o ocazie pentru părinți de a le explica copiilor complexitatea corpului uman, nevoia de o nutriție corectă, sport regulat, un stil de viață sănătos, precum şi impactul unor obiceiuri nocive. Expoziţia vine în sprijinul şcolilor, profesorilor şi unităţilor medicale în demersul de a promova cele mai bune practici pentru o viață sănătoasă şi de a creşte interesul tinerilor pentru profesiile medicale.

Acest proiect ştiinţific şi educațional a fost dezvoltat de Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong. Specimenele prezentate au fost furnizate de diferite universități şi şcoli medicale acreditate, instituții medicale şi centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea în medicină şi învățământ. Principala sursă de proveniență a specimenelor care se folosesc în studiul anatomiei o reprezintă donațiile (prin testament sau de către rude), în conformitate cu legislația chineză, către universitățile şi şcolile medicale acreditate. În China, toți donatorii – sau membrii de familie apropiați – iau la cunoștiință că donațiile vor fi utilizate pentru cercetare şi li se garantează că toate informațiile personale vor fi tratate confidențial. Moartea exponatelor a survenit din cauze naturale. Conservarea a fost posibilă prin tehnica plastinației, care permite conservarea definitivă a țesutului uman prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura câteodată şi mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu deosebită grijă și respect.

Biletele vor putea fi achiziționate începând cu data de 17 iulie de la intrarea în expoziție. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit. Pentru adulţi, preţul este de 45 de lei, de luni până vineri, şi de 54 de lei, în week-end. Pentru pensionari şi studenţi, preţul este de 35 de lei, în timpul săptămânii, şi 45 de lei, sâmbătă şi duminică. Preţul unui bilet este de 28 de lei pentru copiii cu vârsta între 7 şi 18 ani, de luni până vineri, şi de 34 de lei, sâmbătă şi duminică. Grupurile de peste 10 copii şi famiile vor beneficia de preţuri speciale.

Events a organizat în premieră în România, la muzeul Antipa din Capitală, în anul 2013, un proiect similar, Expoziția The Human Body, care a înregistrat un adevărat record de audiență pentru circuitul muzeal românesc, peste 88.000 de vizitatori.

Afis expozitie

One thought on “PREMIERĂ: Expoziția de corpuri umane reale care a șocat Muzeul Antipa din București, ajunge la Iulius Mall Cluj

  1. Cred ca pe langa scopul educational, al stiintei, mai trebuie mentionat si un aspect mai putin discutat de organizatori: exista suspiciuni ca aceste cadavre ar proveni de la detinuti executati in inchisorile chineze. Daca este adevarat, atunci problema nu e simpla. Inteleg dorinta de cunoastere, o am si eu. Dar, cu toate acestea trebuie sa ne intrebam daca vrem sa sustinem o asa practica doar pentru a vedea „un univers”. Cel putin, daca ar prezenta organizatorii si aspectul asta, care este analizat de vreo 2 ani incoace in presa internationala, si de grupuri internationale pentru drepturile omului. Nu vreau sa spun cuiva sa nu mearga si sa vada, doar fiecare sa faca cum crede, dar merita sa se ia in considerare si acest aspect. Daca nu din alt motiv, cel putin ca informatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.