Premieră la 30 de ani de la Revoluție. Eroii din Decembrie 1989, comemorați la Cluj-Napoca alături de Armată, discursuri și depuneri de coroane la monumentul „Stâlpii Împușcați” – VIDEO

Ceremonia de comemorare a victimelor Revoluției din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, la monumentul „Stâlpii Împușcați” din fosta Piața Libertății, actuala Piața Unirii, în prezența autorităților locale și județene, precum și asociațiile revoluționarilor din Cluj.

Evenimentul a început la ora 10:00, cu slujba de pomenire oficiată de mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, urmată de discursurile autorităților, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției, Aurel Coltor și depunerea de coroane.

Comemorarea victimelor Revoluției a avut parte și de o premieră, fiind pentru prima dată când s-a desfășurat în ultimii 30 de ani cu sprijinul armatei din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Un mic incident a avut loc la finalul discursului lui Emil Boc, un clujean i-a strigat edilului „ai tăiat indemnizațiile pentru revoluționari”.

La final, Stâlpii Împușcați au fost înfășurați cu o panglică tricoloră de către un grup de elevi ai Liceului George Barițiu din Cluj-Napoca, care au aprins și candele.

Mesajul premierului Ludovic Orban transmis la Cluj de prefectul Mircea Abrudean

Mesajul primarului Emil Boc la comemorarea victimelor Revoluției:

Mesajul președintelui Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe:

GALERIE FOTO

Sculptorul Liviu Mocan, autorul monumentului Stâlpii Împușcați
Prefectul Mircea Abrudean
Aurel Coltor
Alin Tișe

Evenimentele de comemorare a victimelor Revoluției din Decembrie 1989 au continuat cu depuneri de coroane la cimitirul Eroilor din cartierul Zorilor.

De la ora 15:30 va avea loc în intersecția din fața fostului hotel Continental lansarea cărții „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”, scrisă de jurnalistul Tiberiu Fărcaș. Circulația va fi oprită pentru acest eveniment.

După 15 minute, lansarea va continua până la 16.00 în față la librăria Universității. Imediat după ora 16.00, se va muta la Insomnia Cafe, local boem aflat în imediata apropiere a locului de lansare inițial, unde aceasta continuă cu o scurtă prezentare a cărții și proiecția filmului „Undeva în Est”, de Nicolae Mărgineanu jr, cu Călin Nemeș în rol principal, căpitan de partizani anticomuniștii în anii 50.

Vor vorbi rude ale actorului, istoricul Ottmar Trașcă, regizorul Lucian Tănase, profesorul de franceză Roland Szekely, ambii prieteni apropiați ai lui Călin Nemeș, Aurel Coltor, rănit la revoluție, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, Răzvan Rotta, autorul fotografiilor Piața Libertății, Voichița Ciobanu Maiorescu, profesoara de limba română a lui Nemeș, editorul, autorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.