Premiul Nobel pentru economie a fost obţinut de profesorul Angus Deaton de la Universitatea Princeton

Profesorul Angus Deaton, de la Universitatea Princeton, un renumit microeconomist, a câştigat premiul Nobel pentru Economie, pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei şi asistenţei sociale, relatează New York Times.

Angus-Deaton

Deaton, în vârstă de 69 de ani, este cunoscut pentru studiile efectuate în domeniul alegerilor făcute de consumatori.

„Prin legătura făcută între alegerile individuale şi rezultatul agregat, cercetarea sa a contribuit la transformarea microeconomiei, macroeconomiei şi economia în domeniul dezvoltării”, explică Royal Swedish Academy of Sciences.

Premiul a fost anunţat la Stockholm de Goran K. Hansson, secretarul permanent al academiei.

În ultimul an, comitetul Nobel a onorat un număr de profesori pentru lucrări care au arătat fie ineficienţa pieţelor fie cum trebuie tratată această realitate.

Anul trecut, comitetul l-a premiat pe economistul francez Jean Tirole Jean Tirole, pentru munca sa în domeniul reglementării eficiente a pieţelor imprfecte.

În 2013, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen şi Robert J. Shiller au obţinut premiul Nobel pentru cercetările referitoare la mişcările pe pieţele financiare.

Premiul Nobel pentru economie este unul dintre cele mai noi, înfiinţat în 1968, în memoria lui Alfred Nobel, la a 300-a aniversare a băncii centrale a Suediei, prima din lume.

Între laureaţii premiului Nobel pentru economie se numără Milton Friedman, Friedrich von Hayek şi Amartya Sen. Premiul este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 976.000 dolari).

Peste 80% dintre economii laureaţi din cetăţeni americani. O singură femeie a primit premiul Nobel pentru economie, Elinor Ostrom, în 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.