Prezentat în premieră la TIFF 2016, filmul lui Cristi Puiu, „Sieranevada” este propunerea României pentru Premiile OSCAR

Lungmetrajul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, a fost desemnat, cu majoritate de voturi, drept propunerea României pentru Premiul Oscar, la secţiunea cel mai bun film străin, în 2016.

distributie sieranevada cluj TIFF 2016

Filmul a avut premiera naţională la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2016), într-o sală arhiplină a Casei de Cultură a Studenților.

Juriul care a votat propunerea României pentru Premiile Oscar a fost format din: Dana Duma, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă Mihai Fulger, Andra Petrescu, Irina Trocan, Lucian Maier şi Florentina Ciuverca.

Cu o distribuție compusă din nume mari ale filmului românesc precum Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Tatiana Iekel și Bogdan Dumitrache, „Sieranevada” surprinde un parastas de 40 de zile care are loc în aceeași zi cu atacurile teroriste de la Charlie Hebdo. În stilul deja-consacrat al lui Puiu, durata filmului este de aproape trei ore și suprinde într-un stil aproape observațional acțiunea personajelor, făcându-i pe anumiți critici să considere că perspectiva din film este tocmai cea a răposatului.

„Am ajuns la acest titlu pentru că am o istorie în spate de om care a făcut filme. Motivul principal pentru care am ales Sieranevada este legat de felul în care ne raportăm noi, la noi înșine și la propria noastră istorie. Punem fel de fel de etichete, pe fel de fel de evenimente și credem că știm, deși nu știm nimic. Există și o rezonanță de western și are ceva care trimite la lumea filmului, alterată însă pentru că așa este și percepția personajelor din film legată de atentatele de la 11 septembrie din SUA, sau legate de Revoluție. În realitate, alegem să credem sau să gândim ca fiind adevărate evenimentele care ne pun la adăpost. Există convingerea nemărturisită că știm cam ce este familia din care provenim, dar nu știm multe despre omul de lângă noi sau despre noi înșine. Era important să prind în titlu acest lucru”, a precizat Cristi Puiu, mărturisind că regretă în prezent că a fost plecat la Festivalul de la Cannes în anul în care tatăl său s-a stins din viață”, a declarat regizorul Cristi Puiu într-un dialog cu cinefilii clujeni la TIFF Lounge din Piața Unirii.

Puiu a mai spus că filmul nu a pornit propriu-zis de la o idee, ci de la o dorință de a face un film despre un eveniment la care a participat, respectiv parastasul de după înmormântarea tatălui său unde a fost provocat la discuții aprinse despre comunism.

„Sieranevada” va rula în cinematografele românești din 9 septembrie 2016.

TRAILER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.