Prima reacţie a lui Dacian Cioloş după ce Iohannis l-a desemnat candidat pentru funcţia de premier

Şeful USR, Dacian Cioloş, a transmis luni seară, după ce a fost desemnat drept candidat pentru funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, că îl onorează propunerea şi că va demara negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru a forma noul Guvern.

„Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou Guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide”, a afirmat Dacian Cioloş.

Potrivit liderului USR, obiectivul partidului pe care îl reprezintă este să scoată România din criză „şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice”.

„Vom avea o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR”, a adăugat Cioloş.

USR a anunţat că susţine în continuare că cea mai bună soluţie pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare, care să fie respectat de partenerii de coaliţie.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a decis după discuţiile cu partidele parlamentare să desemneze pentru propunerea de candidat la funcţia de premier pe şeful USR, Dacian Cioloş.

Este însă de aşteptat ca Dacian Cioloş să nu întrunească numărul necesar de voturi în Parlament şi să nu fie desemnat. În aceste condiţii, Florin Cîţu ar putea fi a doua propunere iar partidele, inclusiv PSD-ul, să achieseze la ea, invocând necesitatea evitării unei crize. De altfel, este greu de crezut că Iohannis îşi doreşte ca Dacian Cioloş să fie premier, în condiţiile în care acesta vine cu un program de guvernare care cuprinde măsuri deloc pe placul PNL – precum desfiinţarea SIIJ, alegeri locale în două tururi etc.

Mai mult, şeful statului nu a făcut niciun secret din faptul că doreşte un guvern coagulat în jurul PNL şi a lansat atacuri frecvente şi dure la adrea USR-ului.

În consedinţă, cel mai probabil nominalizarea lui Cioloş este parte din strategia lui Iohannis de a veni cu o propunere de sacrificiu, una cacealma, pentru ca apoi să poată impune propriul om. Iniţial se vehicula ideea că PNL va veni cu o propunere de sacrificiu din rândurile membrilor săi (eventual un Lucian Bode sau un Dan Vîlceanu) însă se pare că Iohannis şi-a jucat cărţile mai bine şi a valorificat în avantajul lui şi al PNL faptul că USR şi-a asumat răspunderea de a propune un candidat, lucru pe care PNL şi PSD au refuzat să îl facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.