Primăria a iesit castigatoare in procesul plăcuțelor bilingve. Fără „Kolozsvar” lângă ”Cluj-Napoca”

Municipalitatea clujeană a castigat definitiv procesul placutelor bilingve si nu va fi obligata sa afiseze „Kolozsvar” alaturi de „Cluj-Napoca”, conform unei decizii a Curții de Apel.

placute-bilingve-cluj

Procesul a fost intentat de Landman Gabor, președintele Fundaţiei „European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”, in care solicita Primariei montarea de plăcuțe bilingve la intrările în oraș.

In luna iulie 2014, Tribunalul Cluj i-a dat câștig de cauză lui Landman, pe 5 februarie 2015, Curtea de Apel Cluj a anulat decizia. „Admite recursul declarat de recurentul CL şi P mun CJ-N împotriva sentinţei civile nr. 4800, pronunţată la data de 11.07.2014 în dosarul nr. 1516/117/2014 al Tribunalului Cluj pe care o casează în tot în sensul că respinge acţiunea formulată de reclamanta FECHRHCE ca urmare a admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale active. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în soluția pe scurt dată de magistrați.

Potrivit Legii 215/2001, montarea plăcuţelor bilingve se aplică dacă ponderea populaţiei de origine maghiară depăşeşte 20%, însă la recensămintele din 2002 şi în 2011, populaţia maghiară din Cluj-Napoca a scăzut sub acest prag. În demersul său, Landman s-a prevalat de articolul 131 din legea 215/2001, care spune că prevederile acesteia sunt aplicabile şi „dacă ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi scade sub procentul prevăzut la art. 19 (20% – n.r.)”, decizia aparținând autorităților locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.