Primaria Cluj-Napoca anunta ca va cumpara cinematograful Favorit de pe strada Horea

Primarul municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc, anunta achizitionarea de catre municipalitate a fostului cinematograf „Favorit”, cunoscut ca si „23 august”, locul unde a functionat primul cinematograf din Cluj si unde au fost proiectate primele filme mute din oras. Acesta va fi redat vietii culturale a orasului dupa ce va trece de procesul de modernizare.

cinema favorit cluj

„Ne vom exercita dreptul de preemptiune pentru cumpararea fostului cinema de pe str. Horea nr. 4 si il vom reda activitatilor culturale ale orasului. Hotararea a fost aprobata in sedinta Consiliului Local de vineri, 15 aprilie 2016 si poate fi consultata pe website-ul Primariei”, a anuntat Boc.

Hotararea de Consiliu Local poate fi consultata AICI.

Potrivit clujulcultural.ro, fostul cinematograf din incinta Palatului Urania,  de pe strada Horea nr. 4, este strâns legat de începuturile cinematografiei clujene, găzduind primele filme mute din Cluj-Napoca, în perioada 1913-1920. Acesta a fost redenumit de comunişti în 1964 în „Cinema 23 August” în amintirea zilei din 1944 când România a început războiul anti-german, iar după 1989 a fost redenumit „Cinema Favorit”, de asemenea fără legătură cu Urania.

Cinematograful „Favorit” a fost închis după ce a fost retrocedat foștilor proprietari, unei pensionare care trăieşte în  Germania. Ulterior o parte din palatul Urania a ajuns în proprietatea firmei TI Trust Invest, care a scos cinematograful la vânzare.

Palatul Urania din Cluj (str.Horea nr.4)  fost  construit la 1910 după planurile arhitectului Géza Kappeter, este una dintre clădirile reprezentative pentru receptarea secesiunii vieneze la Cluj. Clădirea este proiectul-soră al Uraniei din Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.