Primarul Emil Boc, supărat pe Guvernul Dăncilă: „În trei luni, Clujul a pierdut 5 milioane de euro”

Primarul municipiului Cluj-Napoca critică Guvernul Dăncilă și susține că autoritățile locale sunt nedreptățite în urma deciziilor financiare dictate de la București. „De la începutul anului, Clujul a pierdut 5 milioane de euro”, a spus edilul.

Primarul a susţinut faptul că, deși se zbate să atragă investitori în municipiul Cluj-Napoca, planurile sale sunt date peste cap de Guvernul României.

Cluj-Napoca a pierdut aproximativ 28 de milioane de euro, în urma diminuării cotelor din impozitul pe venit, iar noua idee de a pune cheltuilelile cu asistența socială în sarcina autorităților locale în schimbul creșterii cotelor din impozitul pe venit este un șiretlic al administrației centrale. Cei care suferă sunt cetățenii, iar țap ispășitor devine administrația locală, care nu își poate duce la bun sfârșit proiectele propuse, susține edilul.

„Anul acesta deja am pierdut, ianuarie, februarie, martie, 5 milioane de euro. nu ne-au virat banii. Am pierdut în comparaţie cu 2018. Cotele în 2018 au fost 43,7% din impozitul pe venit. Acum, neexistând un cadru legal, se aplică legea generală a Finanţelor Publice, unde cotele sunt de 41%. Din diferenţa asta de 2,5 procente noi am pierdut în trei luni de zile 5 milioane de euro.

Dacă ne uităm la Legea Bugetului care spune că vom avea cheltuieli cu asistenţa socială în plus faţă de 2018 de 10 milioane de euro, evident că şi anul acesta vom fi foarte strâmtoraţi cu bugetul. De aici, eu nu înţeleg această dimensiune a Guvernului de a lua de la autorităţile locale bani în loc să le lase pentru a se putea descurca cum trebuie”, a declarat edilul Clujului, joi, la o emisiune la radio.

Boc susține că, pentru a păstra nivelul și puterea din cumpărare din 2017, Guvernul ar trebui să întoarcă administraților locale cel puțin 67% din impozitul pe venit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.