Primul antrenament al lui Thomas Ryde, noul antrenor al echipei naționale de handbal feminin „Avem nevoie de o viziune că vom deveni cei mai buni din lume!”

Suedezul Thomas Ryde a efectuat prima ședintă de pregătire în noua Sala Polivalentă a Clujului și va debuta pe banca echipei naționale de handbal feminin a României în acest weekend, la Trofeul Carpați (20-21 martie 2015).

Ryde a explicat pentru fanii handbalului românesc care sunt obiectivele sale imediate și pe termen lung, într-un interviu remis presei de Federația Română de Handbal (FRH).

FRH: Ați asistat duminică la duelul dintre HCM Baia Mare și Viborg. Care este prima impresie despre handbalul românesc?

Thomas Ryde: Legat de acest meci pot spune ca Baia Mare a jucat absolut extraordinar. Au avut mai multe jucatoare proaspete la dispozitie si au transat meciul in ultimele opt minute din prima repriza.

FRH: Aveti timp scurt la dispozitie pentru a va acomoda. Care este obiectivul numarul unu?

Thomas Ryde: Sa implementez o strategie pentru formulele defensive cinci plus unu și șase în linie pe semicerc. Apoi îmi doresc același lucru și în atac și voi lucra teme invididuale cu fiecare jucătoare pentru barajul cu Serbia.

FRH: Credința fanilor de handbal din România este că naționala feminină este o echipă de aur, dar cu probleme la capitolul mentalitate. Sunteți magicianul care va schimba asta?

Thomas Ryde: Oamenii au multe opinii și nu vreau să le comentez, dar există într-adevar mult talent în echipă. Jucătoarele au o tehnică foarte bună în regim de viteză. Probabil va fi nevoie să lucrăm totuși mai mult tactic și la capitolul unitate de grup pentru că jucătoarele provin de la multe echipe. Voi face propriul research și voi discuta cu toate jucătoarele pentru a descoperi eventualele probleme.

FRH: Cunoșteați jucătoare din România înainte să ajungeți la națională?

Thomas Ryde: Da, bineînțeles. Cu multe dintre ele m-am întâlnit în cupele europene în calitate de adversar. Sunt însă fete din noua generație de 18-21 ani și chiar mai tinere pe care nu le cunosc și sunt foarte interesat să fac asta cât se poate de rapid.

FRH: Cristina Neagu este un star pe plan mondial. Ce rol va avea ea in strategia dvs?

Thomas Ryde: In primul rand sa creeze situatii de a marca pentru restul jucatoarelor. Cand ea este in ofensiva, adversarele consuma multa energia pentru a o anihila si putem valorifica asta. Ma gandesc totodata la metode de a optimiza faza defensiva cu ajutorul ei deoarece Cristina se misca foarte rapid pe semicerc si intelege bine jocul tactic.

FRH: In viata privata sunteti un om de afaceri. Cand credeti ca handbalul poate deveni o industrie in Romania cu ajutorul unei strategii bine gandite de marketing?

Thomas Ryde: Incepand chiar de acum! Intotdeauna exista oportunitati sa faci business cu o asemenea echipa de valoare si cu interesul fanilor romani pentru handbal. E nevoie doar sa unim cele doua lucruri si de o viziune ca putem deveni cei mai buni din lume.

FRH: Trofeul Carpati aduna la start patru nationale de talie mondiala. Ce asteptari aveti de la competitie?

Thomas Ryde: Este o oportunitate excelenta sa aratam fanilor handbal de calitate. Brazilia are un stil atractiv pentru spectatori, diferit de cel am nationalelor din Europa. Se bazeaza mult pe calitatea individuala a jucatorelor si pe handbalul in situatii unu la unu, de aceea va fi o provocare pentru noi. De partea cealalta, Suedia si Germania au traditie in handbal si un joc bine organizat tactic. Sper ca vom juca in finala mare.

FRH: Personal v-ați propus cucerirea unei medalii majore cu naționala Romaniei la urmatoarele turnee finale?

Thomas Ryde: Obiectivele mele sunt pe termen lung. Obtinerea unei medalii este un proces in sine, constructia se face insa pas cu pas. In filosofia mea prioritatile sunt legate de imbunatatirea calitatii jocului, cooperarea in cadrul grupului, eficienta jocului si optimizarea resurselor intr-un mod mai inteligent.

Suedezul nu a avut la dispoziție toate jucătoarele convocate la primul antrenament. Titulare în meciul de duminică HCM Baia Mare – Viborg, mai multe jucătoare de bază au fost învoite, iar Ada Nechita a acuzat dureri la genunchi, fiind menajată. Cristina Neagu a făcut joncțiunea cu lotul luni seară. În aceste conditii, tehnicianul suedez a preferat sa faca un prim antrenament bazat doar pe stretching si a programat un joc inedit de fotbal pentru destindere. Thomas Ryde a intrat și el la miuță cu fetele. Valentina Ardean-Elisei si Paula Ungureanu vor da azi, de la ora 15.30, lovitura de începere la partida de fotbal „U” Cluj – FC Botosani.

Biletele pentru Trofeul Carpați se pun în vânzare miercuri

Datorita cererii mari de bilete, organizatorii vor pune în vânzare biletele încă de miercuri și la noua Sala Polivalentă din Cluj. Ele se pot achiziționa deja si online pe reteaua eventim.ro. Pretul biletelor variază între 5 și 15 lei în functie de amplasare, iar un abonament pentru cele doua zile costa 15 lei (categoria II) si 25 lei (categoria I).

Programul caselor de bilete: Miercuri (14.00-18.00), Joi (10.00-18.00), iar vineri si sambata (12.00-20.00).

ORAR competiție:

Suedia – Germania, vineri ora 18.00
România – Brazilia, vineri ora 20.00

Finala Mica: sâmbătă 18.30
Finala Mare: sâmbătă 20.15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.