Condițiile speciale impuse de pandemie au determinat Filarmonica de Stat „Transilvania” să ofere publicului fie concerte online, fie concerte în spații neconvenționale, cu puține locuri, unde era imposibilă distribuirea spectatorilor pe bază de abonament. În plus, după deschiderea sălilor de spectacole, la o capacitate acceptată de lege de 30%, numărul mare de abonamente era aproape egal cu numărul de locuri disponibile pentru public.
De aceea, instituția a fost nevoită să pună biletele în vânzare. Măsurile de relaxare din ultima săptămână au permis însă suplimentarea de locuri pentru publicul participant la concerte, astfel că, pentru această săptămână, vor fi disponibile 355 de locuri. Așadar, Filarmonica a decis să ofere acest spectacol și abonaților, care sunt recompensați astfel pentru fidelitate și pentru răbdare.
Cea mai mare parte a locurilor pentru acest concert au fost, încă de la început, blocate pentru abonați. Aceștia trebuie, însă, să își confirme locul până cel târziu miercuri, 19 mai, ora 12.00, la numărul de telefon 0756 048 318. După această dată, locurile rămase neconfirmate de către posesorii de abonamente vor fi puse în vânzare pentru publicul larg.
În ceea ce privește participarea publicului la spectacol, aceasta se va face doar cu respectarea regulilor de distanțare impuse de lege, fără a fi nevoie de prezentarea vreunui certificat de vaccinare sau vreun rezultat de test PCR.
Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Intrarea se face doar pe sensul marcat, cu începere de la 18.30 și cu efectuarea triajului epidemiologic.
În ceea ce privește programul oferit, vineri, 21 mai a.c., începând cu ora 19.00, acesta va fi un concert simfonic al Orchestrei Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”, dirijat de József Horváth, și va conține două lucrări: Serenada pentru instrumente de suflat, violoncel şi contrabas de Antonín Dvořák și Serenada pentru coarde de Piotr Ilici Ceaikovski.
„Având ca sursă de inspiraţie Serenada în Si bemol major pentru instrumente de suflat de Mozart, Antonín Dvořák şi-a scris propria sa Serenadă pentru suflători în 1878, adăugând ansamblului instrumental violoncel şi contrabas. Însă, dincolo de premisa clasică a lucrării, ea este pe de-a-ntregul cehă în caracter, adesea cu un aer arhaic şi reminiscenţe ale unor dansuri populare specifice.
Serenada pentru coarde de Piotr Ilici Ceaikovski a fost scrisă în 1880 şi este şi ea, într-un fel, impregnată de spiritul proaspăt şi fermecător al muzicii lui Mozart. Un vals, o elegie şi melodii populare ruseşti stau mărturie pentru felul în care Ceaikovski a găsit un teritoriu comun pentru stilul naţional rus şi tehnicile de compoziţie occidentale, scriind o lucrare în acelaşi timp melancolică şi dramatică” (Oana Andreica, muzicolog și secretar muzical Filarmonica de Stat „Transilvania”)