Primul site de informaţii din România dedicat surzilor, lansat la Cluj

Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG) a lansat, joi, 28 iulie, la Cluj-Napoca, primul site de informaţii din România dedicat surzilor, acestea fiind traduse în limbajul semnelor.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), Gelu Bogdan, a declarat că site-ul îi ajută pe surzi în relaţia cu administraţia publică, la ghişeele de relaţii cu publicul.

„Am lansat joi, pentru prima dată în România, un site cu informaţii din diverse domenii pentru persoanele surde, traduse în limbajul semnelor, www.ailg.ro. Sunt informaţii diverse, privind situaţii de urgenţă, preluate de pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, despre sănătate, de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, comportament în caz de infarct, sfaturi de circulaţie cu bicicleta în oraş, dar conţine şi informaţii culturale, toate prezentate sub formă de videoclip cu interpretare în limbaj mimico-gestual.

Site-ul îi ajută pe surzi în relaţia cu administraţia publică, la ghişeele de relaţii cu publicul, să obţină mai multe detalii, cum se pot obţine diverse acte”, a spus Bogdan. Potrivit acestuia, tot mai multe persoane surde din România utilizează internetul, telefoanele mobile inteligente sau tabletele pentru a putea comunica prin mesaje sau apeluri video, astfel încât site-ul este foarte important.

Site-ul a fost înfiinţat în cadrul proiectului „Acces la informatii pentru surzi” realizat de ANIALMG, înfiinţată în 2008, în parteneriat cu Fundaţia Orange, şi are o valoare de 200.000 de lei. La nivel naţional există 25.000 de persoane surde din care 2.000 sunt elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.