Profesorii de Drept din Cluj și București, solidari cu protestul magistraților și cer corectarea de urgență a legilor justiției!

Profesori de la facultățile de Drept din București și Cluj se declară solidari protestului magistraților și acuză modificările din ultimii doi ani la legile justiției și codurile penale.

„Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgență „, se arată într-o scrisoare a profesorilor de la Universitatea din București.

De asemenea, Facultatea de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca „își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență nr.7/2019”, pe care o consideră „de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar”.

În plus, ei spun că prin scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general se aduce atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public.

Comunicatul profesorilor clujeni:

„Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență nr.7/2019, de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar.

Avem în vedere în acest context: prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general (art.14 pct.4 din Ordonanță), aducându-se atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public; dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție; lipsirea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare.

Nu în ultimul rând, este de semnalat riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicarea dispozițiilor art.17 din Ordonanță, care prevăd încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții.

Toate aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze.

De aceea, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă deplina solidaritate cu membrii corpului magistraților, judecători și procurori, și apreciază că singura soluție pentru ieșirea din situația creată o reprezintă abrogarea neîntârziată a dispozițiilor menționate din cuprinsul Ordonanței de urgență nr.7/2019″.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.