Teaching European History through Cinema (TEHC), programul de educație cinematografică lansat în România anul acesta, organizează în luna aprilie trei proiecții speciale pentru elevii de liceu din Cluj-Napoca în 13, 20 și 27 aprilie la Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria. Intrarea este gratuită.
Prima proiecție din cadrul programului a avut loc în luna martie și a adus în sălile de cinema peste 700 de elevi. Aceștia au urmărit pelicula Son of Saul (2015, Ungaria, r. Nemes László / Premiile Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Cel mai bun film străin în 2016 și Grand Prix la Cannes 2015) și la final au participat la dezbaterea moderată de către Daniel Iftene, lector universitar și doctor în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj. Dezbaterile din sala de cinema s-au mutat apoi în sala de clasă, în timpul orelor de istorie, și au fost coordonate de profesorii care au participat la formarea intensivă din 12 martie, coordonată de către Claudiu Turcuș, doctor în filologie și lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În 13 aprilie elevii vor putea urmări filmul Hârtia va fi albastră (2006, România, r. Radu Muntean), începând cu ora 12:30 la Cinema Florin Piersic și 13:30 la Cinema Victoria. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Paul Ipate și Adi Cărăuleanu, spune „o poveste care ar fi putut fi”, așa cum o descrie însuși regizorul, din timpul Revoluției din ’89. Costi, un militar în termen într-o unitate mobilă a Ministerului de Interne, decide să-şi părăsească plutonul pentru a lupta alături de revoluţionari la Televiziune. Comandantul său, locotenentul Neagu, şi colegii săi de pluton pornesc în căutarea lui în ceea ce se va dovedi a fi o noapte pe care nimeni nu o va putea uita.
Celelalte două filme pe care elevii clujeni le vor putea vedea în cadrul TEHC România sunt Adio, Lenin (2003, Germania, r. Wolfgang Becker / Premiul Cesar pentru Cel mai bun film din Uniunea Europeană; Premiile Academiei Europene de film pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal și Cel mai bun scenariu) și Ida (2013, Polonia, Danemarca, Franța, Marea Britanie, r. Pawel Pawlikowski / Premiile Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun film străin; Premiile Academiei Europene de Film pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cel mai bun film european).
TEHC este primul proiect de educație cinematografică care se concentrează pe o materie anume din curricula școlară (istorie) și propune utilizarea filmului de ficțiune pentru aprofundarea acesteia, în paralel cu cultivarea educației cinematografice. Programul este implementat în 4 țări europene – Italia, România, Bulgaria și Slovenia – urmând să se extindă în anii viitori.
Abordarea pedagogică distinctă și activitățile practice sunt elementele esențiale pe care programul este construit, astfel că elevii sunt provocați nu doar să privească și să dezbată filme care au ca temă centrală momente din istoria Europei (revoluții, războaie, fenomene de migrație, mișcări sociale, figuri importante, curente culturale etc.), ci și să își exprime punctul de vedere propriu despre perspectiva istorică prin crearea unui video-eseu.
Toate video-eseurile create în perioada 13 aprilie – 17 mai pot fi înscrise în concursul online lansat în cadrul programului TEHC. Video-eseurile trebuie să fie de maxim 5 minute, să aibă la bază cel puțin unul dintre cele 4 filme proiectate în cadrul programului și să fie create de o echipă de maxim 3 elevi. Un juriu de specialiști va desemna în 21 mai 3 finaliști care vor avea șansa de participa în competiția internațională în cadrul căreia va fi ales marele câștigător. Mai multe detalii despre concurs și premiile-surpriză vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial.