Proiect internațional coordonat de UBB Cluj pentru relațiile euro-africane

Proiect internațional coordonat de UBB Cluj pentru relațiile euro-africane. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a câștigat, în calitate de coordonator asociat, proiectul european „Redefinirea relațiilor euro-africane în secolul XXI. Provocări și soluții pentru o dezvoltare echitabilă, democratică și inclusivă”, care vizează crearea unei rețele a universităților europene și africane cu preocupări în domeniul dezvoltării internaționale.

Rețeaua va cuprinde universități precum Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea din Ghent (Belgia), Universitatea din Geneva (Elveția), Universitatea Yaoundé (Camerun), Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal).

Relațiile internaționale euro-africane

Participarea UBB la coordonarea proiectului va fi asigurată prin intermediul Centrului de Studii Africane al UBB (CESTAF), asociat Clusterului Afro-European de Excelență dedicat „Managementului Resurselor de Pământ și Apă, cu impact asupra Sănătății Umane” (Sustainable Water and Land Resource Management for Human Well-Being). 

Clusterul face parte dintr-un demers internațional complex, prin care African Research Universities Alliance (ARUA) și GUILD, organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată – din care UBB face parte – s-au angajat să impulsioneze rolul științei în dezvoltarea continentului african și în eforturile internaționale legate de dezvoltare sustenabilă.

Referindu-se la noul proiect, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, afirmă că „angajamentul UBB pentru Africa este unul serios și important în lumea de azi, realizat atât prin GUILD (https://www.the-guild.eu/about/members/), cât și direct, UBB având deja două puncte de lucru și reprezentare în Africa. Acest angajament este important atât pentru România, cât și ca parte e efortului  Occidentului de a integra Africa și mediul academic de acolo în lumea democratică„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.