Proiecte studențești la Festivalul Internațional „Puck” 2018

Studenți ai facultăților de teatru din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj evoluează în această săptămână pe scena celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Păpuși și Marionete „Puck”. Reprezentațiile fac parte din proiectul „Întâlnirea studenților păpușari”, realizat împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Ediția curentă a festivalului își propune să reia tradiția întâlnirilor școlilor de teatru din țară, astfel că evoluează în cadrul evenimentului studenți ai facultăților de profil din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj.

Luni, 15 octombrie, studenții anului III Arta Actorului – secţia română din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, departamentul Teatru, au prezentat spectacolul nonverbal de Commedia dell’Arte „Talpa lui Venus”, în regia lui Filip Odangiu și Sinkó Ferenc. În distribuție: Ioana Cojocărescu, David Constantinescu, Bogdan Neciu, Corina Ciontu, Miruna Lazăr, Flavia Perșa, Alex Condurat, Anette Marka, Diana Licu, Delia Tărcăoanu, Daniel Fărcaș, Cătălin Florea și Răzvan Târnovan .

„Talpa lui Venus” are o istorie inedită, fiind, inițial, un spectacol exclusiv non-verbal. „Vorbele”, altoite ulterior pe canavaua gesturilor, au înfiripat subiectul: orașul Mantova se pregătește de alegeri în cadrul celei mai prestigioase instituții a urbei, Academia. Fervoarea evenimentelor este un prilej de revelare a naturii duble a personajelor. A fost, totodată, un prilej de a recunoaște codurile tradiționale ale personajelor comediei populare italiene, precum și elemente fundamentale din gramatica teatrului de mască.

Studenții anului III de la UNATC București, Departamentul Păpuși-Marionete, au prezentat marți, 16 octombrie specatacolul „La Fantasia (Una storia dei zanni)”, de Liliana Gavrilescu, cea care semnează și regia. Distribuţia este alcătuită din Paul Ovidiu Cosovanu, Andreea Alboaie, Andrei Ciugulea, Teodora Colț, Ștefan Hotnog, Lăcrămioara Soare, Petru Daniel Șutu, Teodora Antal, Adrian Loțcu, Cristine Nicole Hămbășeanu și Cosmin Cosma.

„La Fantasia (Una storia dei zanni)” este un spectacol în versuri de Commedia dell’Arte a l`improvviso cu păpuși, ce își are sursa de inspirație în desenele lui G.D. Tiepolo – „Plăcuta excursie a Pulcinellilor” și desenele lui Jacques Callot – „Gobbi”.

Reprezentația a adus în fața spectatorilor povestea unui grup de actori amatori, niște zanni naivi, candizi, dar încrezători în talentul lor, ce doresc să prezinte un spectacol de Commedia dell’Arte a l’improvviso.

Studenții Universității de Arte din Tîrgu Mures, Facultatea de Arte în limba maghiară, specializarea Păpuși/ Marionete, anul III au prezentat miercuri, 17 octombrie spectacolul „Studiul păpușii de bâlci”. Regia: Bonczidai Dezső. În distribuție: Benczi Tekla, Czéh Dániel, Darvas Emőke, Gidófalvi Imola, Kis Veronika Anna, Mag Eszter, Mészáros Ágoston, Sánta Yvette și Szabó Zsolt.

Obiectivul principal al studiului este însușirea elementelor de bază a mânuirii păpușii de bâlci și a interpretării caracterelor specifice acestui gen teatral. Studenții au trebuit să își însușească și să aplice mișcările și gesturile specifice în intrepretarea scenică nonverbală individuală și de grup.

Studenții Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, licență anul III prezintă joi, 18 octombrie, de la ora 20, spectacolul „Godot…”, după Samuel Bekett. Distribuţia: Asofiei Oana-Marilena , Bordianu Andrei, Burdujan Teodora-Maria, Cincu Georgiana, Cojocariu Adelina-Iuliana, Niță Ștefana-Mihaela Petrași Pavel, Tanasă Cosmin-Constantin și Voloșcu Gabriela-Renata.

„Godot” este proiectul de licență al studenților de la Secția de Artă de Animație din cadrul Universității de Arte din Iași. Început la finele anului universitar precedent, acesta este prezentat în cadrul Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete„Puck” sub formă de studiu teatral. Având ca punct de plecare piesa lui Samuel Beckett „Așteptându-l pe Godot”, exercițiul preliminar pregătirii spectacolului a urmărit o expunere nonverbală a temelor din piesă în imagini scenice cu valoare de metaforă, specifice artei de animație, care totodată punctează caracterul universal al personajelor și întâmplărilor clasice, destinate teatrului cu actori vii.

Proiectul „Întâlnirea studenților păpușari”, este finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Gala acordării premiilor celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” are loc vineri, 19 octombrie, de la ora 19, la Teatrul „Puck”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.