Proiectul Centurii Metropolitane Apahida – Gilău a fost deblocat

La Cluj-Napoca au fost facuti luni, 11 decembrie 2017, primii pasi concreti pentru demararea investitiei in ceea ce priveste centura metropolitana Gilau-Apahida. La sediul Primariei Cluj-Napoca au fost semnate actele necesare demararii studiilor si documentatiilor pentru realizarea centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre asocierea intre municipiul Cluj-Napoca si comunele Gilau, Floresti si Apahida in vederea realizarii in parteneriat a studiului de fezabilitate, a P.U.Z-ului si a documentatiei tehnice necesare pentru emiterea autorizatiei de construire pentru obiectivul de investitii „Drumul Trans-Regio Gilau-Apahida, TR Feleac”, precum si a protocolului de colaborare intre cele patru unitati administrativ-teritoriale si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Alaturi de primarul Emil Boc, la evenimentul de astazi au participat Ştefan Ioniţă, directorul CNAIR, Mircea Biban – secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Radu Baruta, director general DRDP Cluj, Dumitru Sfarlea – primarul comunei Gilau, Grigore Fati – primarul comunei Apahida, Bogdan Pivariu – viceprimar al comunei Floresti, Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, respectiv Ovidiu Cimpean, director de dezvoltare in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

„Astazi semnam certificatul de nastere al centurii metropolitane a Clujului. De astazi, lucrurile pleaca pe drumul realizarii centurii. Proiectul presupune doua mari etape: prima etapa presupune realizarea tuturor studiilor si documentatiilor necesare, care este o etapa ce se va intinde pe doi ani de zile, 2018 si 2019. Pe langa realizarea studiului de fezabilitate, a PUZ-ului si a detaliilor tehnice pentru autorizarea lucrarilor, aceasta etapa presupune si 15 avize de specialitate de la diverse structuri, inclusiv aprobarea in Consiliul Judetean a PUZ-ului. Cea de-a doua etapa va avea loc ]n perioada anilor 2020-2023 si este faza efectiva de implementare si de realizare a centurii metropolitane. Aceasta centura metropolitana are 3 avantaje majore: in primul rand ofera solutii pentru decongestionarea traficului in municipiul Cluj-Napoca, in al doilea rand ofera solutii pentru realizarea Spitalului regional de urgenta si, in al treilea rand, da sansa deblocarii dezvoltarii economice a Clujului, mai ales in ceea ce priveste proiectele imobiliare blocate datorita inexistentei unor solutii alternative de trafic pentru constructiile urbane defavorizate”, a declarat primarul Emil Boc.

La randul lor, reprezentantii Guvernului s-au aratat increzatori in reusita acestui proiect.

„Sper sa avem un rezultat bun la finalul proiectului, sa-l putem implementa astfel incat sa aducem un plus de valoare pentru comunitate, sa asiguram o crestere a mobilitatii persoanelor si marfurilor transportate. De asemenea, un obiectiv foarte important este spitalul regional, de care Clujul si Transilvania au mare nevoie”, a explicat Mircea Biban, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

„Guvernul Romaniei a inteles ca trebuie sprijinit acest proiect. Domnul ministru Stroe si domnul ministru Nica ne-au mandatat sa facem toate demersurile pentru ca acest proiect sa beneficieze de tot sprijinul tehnic pe care il poate oferi CNAIR astfel incat acesta sa ajunga sa fie implementat din fonduri europene si sa indeplineasca toate cerintele tehnice necesare si sa fie o certitudine. Astazi se pun bazele, asa ar trebui sa porneasca orice obiectiv pe care il promovam in tara. Salutam aceasta initiativa si va asiguram de tot suportul nostru tehnic in toate fazele acestui proiect astfel incat sa fie un succes”, a punctat stefan Ionita, directorul general CNAIR.

Centura metropolitana are o lungime de 38 de kilometri si o alocare financiara de 150 de milioane de euro din fonduri europene.

Pentru inceput, Primaria Cluj-Napoca impreuna cu celelalte unitati administrativ-teritoriale vor suporta cheltuielile legate de realizarea documentatiei tehnice amintite, urmand ca apoi sa existe posibilitatea ca acesti bani sa fie rambursati. Prin urmare, in bugetul municipiului pe anul 2018 va fi realizata o alocare financiara speciala pentru acest proiect.

Mai multe fotografii – AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.