Protest anemic cu 150 de reprezentanți ai societății civile împotriva distrugerii malului Someșului pentru crearea unei noi benzi de circulație pe Splaiul Independenței! FOTO

Dacă pe Facebook și-au anunțat prezența peste 1000 de participanți, la fața locului nu au fost, cu indulgență, mai mult de 150 de persoane la mega-protestul anunțat cu surle și trâmbițe împotriva eliminării spațiului verde și a copacilor pentru crearea unei noi benzi de circulație pe strada Splaiul Independenței, de la Opera Maghiară la stadionul Cluj Arena.

Reprezentanții societății civile și activiștii și-a dat întâlnire la ora 17 la podul Elisabeta, unde au format un lanț un uman și au desfășurat o rolă de hârtie de zeci de metri de-a lungul malului Someșului, pe care au scris mesaje pro-natură și spații verzi. Rola de hârtie va fi trimisă la Primăria Cluj-Napoca.

„Asfaltul nu e soluția”, „Vrem un Someș pentru oameni, nu pentru mașini”, „Un oraș gândid cu cap, nu cârpit cu false soluții temporare”, „Vreau Someșul cu alei și bănci, nu cu încă o bandă”, „Eu sunt biostudent și nu vreau asfalt”, „Opriți distrugerea naturii”, „Copaci nu asfalt!”, „Mai bine o alee pietonală, decât o bandă audo”, „Vrem scări de acces la Someș”, „Nu vrem mașini, vrem natură”, „Vrem spațiu verde amenajat frumos pe tot parcursul Someșului”, „Nu mai vreau asfalt și betoane”, sunt câteva dintre mesajele adresate municipalității de către societatea civilă din Cluj-Napoca.

Deși lucrările la noua bandă de circulație începuseră, primarul Emil Boc le-a oprit la timp datorită intervenției societății civile, anunțând totodată organizarea unei dezbateri publice în sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca miercuri, 7 octombrie, de la ora 15:00, pe această temă.

„E un protest împotriva planului de a distruge malul Someșului pentru a face încă o bandă de circulație pe Splaiul Independenței. Din ce știm noi, pentru că a binevoit domnul primar să spună, de la podul Elisabeta și până la Garibaldi va rămâne zonă verde doar o dungă de la 1.5 până la 3 metri lățime. Bănuiesc că s-ar tăia și copacii, doar nu ar face slalom mașinile printre ei!? Noi credem că soluția aceasta este diametral opusă intențiilor enunțate în strategia de dezvoltare a orașului, în PUG. Nu înțelegem care este rostul, nu vedem pe ce studii se bazează, iar studiul de mobilitate nici măcar nu e gata. Un studiu de circulație pe care cică se bazează este făcut în 2005, de atunci lucrurile credem că s-au schimbat. Ca atare nu vedem nici utilitatea, nici necesitatea, nici oportunitatea și acum înțeleg că e an electoral și trebuie să betonăm tot, că așa iese votul, dar poate se poate turna și în altă parte

M-am întâlnit cu Virgil Pop de la Comisia de Monumente și se presupune că aici unde stăm și pe unde ar trebui să treacă mașini este Zona protejată Numărul 5, de care ține și Parcul Central, iar primăria înainte să aibă o autorizație de construire trebuie să treacă pe la dumnealui, iar dânsul tocmai de la mine a aflat că există acest proiect. Noi declarăm că acest proiect contravine acelor principii mărețe pe care tocmai le-am votat și în PUG și în Strategia de Dezvoltare.

Primarul a și anunțat că lucrările se întrerup și miercuri va fi organizată o dezbatere publică”, a declarat Szakáts István, unul dintre inițiatorii acestei acțiuni de protest.

Reprezentanții societății civile și-au anunțat prezența și la dezbaterea publică de la primărie, care va avea loc miercuri, ora 15:00.

2 thoughts on “Protest anemic cu 150 de reprezentanți ai societății civile împotriva distrugerii malului Someșului pentru crearea unei noi benzi de circulație pe Splaiul Independenței! FOTO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.