Rezultatele cercetătorilor de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj sunt recunoscute pe plan global de către Elsevier, cea mai mare editură științifică din lume

Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse și soluții de informare pentru mediul științific, în colaborare cu cea de a treia Conferință pentru Acces la Literatură Științifică din România – Rolul infrastructurii informaționale în dezvoltarea cunoașterii și inovării, anunță nominalizările pentru Scopus Awards România 2015, primul eveniment de recunoaștere globală a mediului științific din România.

Catalin Teoharie_Elsevier_2015„România a avut o creștere considerabilă în domeniul cercetării în ultimii zece ani. Aceste premii vor ajuta la continuarea dezvoltării mediului științific din România, care devine o țară tot mai importantă pe harta cercetării din Europa Centrală și de Est. Cercetătorii și instituțiile academice românești au astfel o vizibilitate mult mai bună pe plan internațional”, declară Cătălin Teoharie, Country Development Manager la Elsevier pentru Europa de Sud-Est.  „Echipa Elsevier este onorată să participe și să susțină continua dezvoltare a cercetării românești și să evidențieze exemplele de excelență.”

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei inițiative globale Elsevier de susținere a cercetării și de încurajare a inovațiilor în toate disciplinele științifice.

Acestea au fost create pentru a recunoaște activitatea excepțională a instituțiilor academice și a jurnalelor de profil din România. Nominalizările au fost făcute pentru două categorii:

  1. Research Excellence Award
  2. Journal Excellence Award

Nominalizările sunt rezultatul celor mai moderne metode de bibliometrie. Astfel, pentru a identifica candidații pentru „Journal Excellence Award” s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), iar selecția pentru „Research Excellence Award” s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact (FWCI). Elsevier a realizat această analiză folosind datele din cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, Scopus.

Nominalizările pentru Scopus Awards România 2015 sunt:

Research Excellence Award

  1. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj
  2. Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din Măgurele
  3. Universitatea de Vest din Timișoara

Journal Excellence Award

  1. Balkan Journal of Geometry and its Applications
  2. International Journal of Computers, Communication and Control
  3. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases

Peste 100 de invitați sunt așteptați la ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc la Restaurantul Belvedere din Timișoara, unde vor fi anunțați câștigătorii.

Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole științifice în jurnalele de profil. Cele mai multe articole științifice sunt publicate în domeniile inginerie (20.000), fizică și astronomie (12.000) și medicină (11.000). Articole mai puține sunt în domenii ca biochimie, genetică și biologie moleculară (6.000), științe sociale (5.000) și mediu (4.000). Analiza a fost făcută în perioada 2010-2015.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.