Puteti deveni observatori independenți duminica in ziua alegerilor prezidentiale

Clujenii sunt invitați să devină observatori independenți la turul al doilea al alegerilor prezidențiale prin intermediul OpenVote, o aplicație mobilă gratuită disponibilă pe platformele Google Play și App Store. Aceasta permite fotografierea și raportarea în timp real a oricărui tip de incident observat în campania electorală. Fotografiile și rapoartele sunt codate geospațial și sunt publicate în portalul geospațial OpenVote.ro.

openvote aplicatie

Printre problemele semnalate la primul tur de scrutin s-au numărat: pachete oferite în ziua votului din mașini branduite cu sloganul unui candidat; materiale electorale de pe care lipseau datele de identificare ale producătorului și ale celui care le-a comandat; vandalizarea de materiale electorale.

OpenVote este o inițiativă deschisă și colaborativă a cetățenilor din România. Platforma își propune să aducă transparență în alegeri și să dea putere cetățenilor prin folosirea celor mai noi tehnologii digitale în monitorizarea procesului electoral. Oricine se poate alătura proiectului pentru a contribui la programare, design sau promovare.

Designul aplicației a fost realizat de Theodor Marcu și Ștefan Gergely, doi tineri de 17 ani, elevi la un liceu din București.

„Planurile noastre de viitor se referă la folosirea aplicaţiei de către cetăţeni nu doar referitor la abuzurile din timpul actului de votare, ci, în general, cu privire la orice îi nemulţumeşte legat de modul în care acţionează instituţiile din oraşul lor”, a declarat Ștefan Gergely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.