Război total la CSU Cluj! Conducerea secției de baschet feminin îi cere demisia lui Ovidiu Vasu! Cum se apără longevivul director!

Clubul Sportiv Universitatea Cluj se află în mijlocul unui scandal fără precedent, avându-l în centrul atenției pe președintele clubului, Ovidiu Vasu, căruia conducerea secției de baschet feminin îi solicită public demisia din funcție pentru lipsa de rezultate din ultimii ani la principalele secții, dar și neacordarea a 15 premieri pentru baschetbalistele care au încheiat sezonul regulat pe locul 2, după ce acum doi ani se zbăteau la retrogradare și erau aproape de faliment. 

Practic, în afară de secția de baschet feminin care se auto-finanțează din fonduri private generate de cei 50 de sponsori aduși de președintele secției, Liviu Alexa, celelalte secții se află în colaps financiar și în prag de faliment, zbătându-se în mediocritate, vorbim, firește, de secția de handbal feminin și masculin, secțiile de volei feminin și masculin sau cele de rugby, unde lucrurile nu stau deloc bine.

Echipa de baschet feminin a Universității Cluj are un buget total de circa 300.000 de euro, buget care i-a adus locul 2 în Liga Națională la sfârșitul sezonului competițional 2016-2017, iar performanța secției în acest sezon a redeschis răni mai vechi în interiorul clubului de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, și anume, managementul directorului Ovidiu Vasu, despre care multe voci susțin că este unul defectuos și lipsit de rezultate. 

Cu medaliile de argint la gât și titlul de vicecampioni naționali câștigat după o finală de poveste cu Sepsi Sf. Gheorghe, finală care a adus peste 6000 de spectatori în Sala Sporturilor „Horia Demian”, tandemul Liviu Alexa – Dragan Petricevic a pus tunurile pe Ovidiu Vasu, căruia îi reproșează lipsa de susținere pe parcursul sezonului și pe care îl consideră principalul vinovat de starea în care au ajuns celelalte secții sportive din cadrul CSU. Petricevic i-a reproșat lui Vasu faptul că nu a achitat echipei pe care o conduce 15 premieri pentru cele 15 victorii din campionat, dar și lipsa unor investiții-cheie, cum ar fi asigurarea unui cantonament și fonduri pentru un RMN sau control cardio destinat jucătoarelor , în timp ce Alexa i-a reproșat rezultatele slabe și mediocre ale echipelor din cadrul clubului.

Vasu a lipsit de la meciurile 3 și 4 din finala Ligii Naționale, motivându-și absența cu un concediu medical. 

„Ovidiu Vasu este cel mai nociv personaj din istoria lui U Cluj, mai nociv si decat Florian Walter. Comunist, conservator, prost manager, Ovidiu Vasu a reusit ca in acest an sa distruga complet sporturile de echipa ale Universitatii. Rezultatele la volei sunt jenante. Echipa de rugby este in faliment. Handbalul masculin se chinuie in groapa rezultatelor proaste. Handbalul feminin este o bomba cu ceas.

Ca pe vremea lui Ceausescu, Ovidiu Vasu raporteaza medalii la hectar, dar medaliile provin de la “sectii” precum scrabble si nu au nicio valoare, fiindca, si din acest punct de vedere, sporturile individuale au avut de suferit din cauza lui Vasu.

Echipa de baschet feminin pe care eu o conduc a scapat cu bine din amalgamul de piedici si sforarii pentru ca eu am tinut banii sponsorilor departe de manutele lui Vasu. Si am avut curaj sa il infrunt. Pentru ca nu am vrut sa pup ghiulul, nici eu, nici Dragan Petricevic, Ovidiu Vasu si-a batut joc de noi, intarziindu-ne platile pentru jucatoare si neplatind premierile”, a început Alexa războiul deschis împotriva lui Vasu, într-un interviu pe ziardecluj.ro, publicație patronată de acesta. 

„Ovidiu Vasu nu a platit pana acum fetelor Universitatii 15 premieri. Practic, o lipsa de respect fata de victoriile lui U Cluj. Cu ce imagine o sa plece Andra Mandache, Taneisha Harrison, Gabriela Irimia, Brittany Denson, Dajana Butulija, Nikki Dixon, stiind ca clubul pentru care ele au transpirat sange nu le respecta efortul?

Si acum vine a doua bomba. Mi-a fost jena sa o relatez pana acum, fiindca am avut nevoie de liniste la echipa si nu am vrut sa ii infierbant pe fani. Acum doua saptamani, Dragan Petricevic a fost in vizita la Ovidiu Vasu ca sa il intrebe de ce nu plateste victoriile fetelor Universitatii, 15 la numar, ale jucatoarelor noastre.
Iar Ovidiu Vasu i-a spus: “Da’ ce, ma? Eu v-am pus sa trageti pentru finala? 

Asta e mentalitatea unui presedinte al Universitatii? L-am gasit pe Dragan Petricevic cu lacrimi in ochi, singur, in Sala Sporturilor “Horia Demian”, cateva ore mai tarziu. Vroia sa isi dea demisia. Mi-a spus ca nu a mai suportat o asemenea umilinta in intreaga lui cariera de antrenor. Am vrut si eu sa plec atunci, dar m-am gandit ca pentru U Cluj merita sa ramanem. Si acum cred ca U Cluj merita sa scape de Vasu.

Acest personaj sinistru detestat de fani si de mediul de afaceri trebuie eliminat din functie. Sa reprosezi cuiva ca de ce face performanta mi se pare de un tembelism infricosator. Ovidiu Vasu ne-a reprosat “ca i-am cheltuit cu 25% mai mult din buget”, in conditiile in care el nu ne-a informat ca l-am fi depasit, in conditiile in care Vasu nu mi-a aratat niciodata pe capitole clare in ce consta bugetul echipei noastre, despre care el sustinea la inceputul anului ca va fi de 100.000 de euro. Nimeni nu stie cum se toaca banii Universitatii.

Nimeni de la Curtea de Conturi, Minister, Primarie, ANAF nu este curios sa vada unde merg banii publici. Fiindca spre performanta si sport nu merg, de vreme ce CSU este in faliment sportiv. De vreme ce sportivii clujeni ai Universitatii mor de foame, iar antrenorii sunt platiti cu sume de mizerie. 

Daca noi am cheltuit cu 25% mai mult, eu zic ca am facut-o cu folos, fiindca suntem vicecampioni. Dar Vasu are o atitudine de parca clubul asta ar fi buzunarul lui, pe persoana fizica. 

Nu pot sa nu observ ca exista <un tipic> de colaboratori ai clubului, ca numai o anumita clinica medicala ofera de ani de zile servicii clubului, ca numai la un anumit restaurant “trebuie” sa manance sportivii. Am trait clipe de cosmar in acest sezon, de exemplu din punct de vedere medical. Pentru domnul Vasu, RMN-ul este o prostie, tape-urile sunt niste tampenii, controalele cardio sunt inutile. Ovidiu Vasu se ghideaza dupa principiul: sa puna niste gheata pe menisc, ca trece”, a mai susținut Alexa.

Redăm dreptul la replică al lui Ovidiu Vasu

Primul drept la replică al președintelui clubului a apărut în 29 aprilie: „Rog opinia publică și pe toți oamenii din club, sportivi, antrenori, conducători și tehnicieni să nu creadă nicio clipă acuzațiile celui care se autointitulează un prosper om de afaceri. Sunt declarații care au ca scop discreditarea celorlalte secții din club și a mea personal. De la bun început a creat stări conflictuale, dar niciodată nu a avut dreptate și a demonstrat că nu cunoaște și nu înțelege regulile care guvernează activitatea unei instituții publice, cum este Clubul Universitatea. Tocmai din această ignoranță a lui a creat și acest conflict, pentru că banul public nu poate fi cheltuit după bunul plac al unuia sau altuia.  Cât despre transparența lui Liviu Alexa în cheltuirea banilor sponsorilor, trebuie să știți că nu a prezentat niciodată conducerii Clubului Universitatea situația cheltuirii banilor proveniți de la sponsori la echipa de baschet fete, deși era nevoie să se analizeze justețea și legalitatea cheltuielilor făcute de acest om fără experiență în sport, care acuma strigă în gura mare să vină ANAF-ul și Curtea de Conturi. De altfel, și controlul efectuat în urmă cu o lună de zile de Ministerul Educației, la sesizarea aceleiași persoane, a concluzionat că niciuna din cele 14 acuze aduse mie și clubului nu este adevarată. Îmi voi exercita dreptul la replică în mod public și, totodată, voi analiza și posibilitatea exercitării unei acțiuni împotriva acestei persoane pentru a dovedi în fața instanței că toate acuzațiile aduse la adresa mea personală sunt mincinoase și rău intenționate”, a susținut Vasu în primul său drept la replică.

Cel de-al doilea a apărut în 2 mai, fiind publicat chiar pe site-ul oficial al clubului, u-cluj.ro, în care Vasu demontează acuzațiile lui Liviu Alexa și își prezintă realizările clubului în mandatul său de 10 ani la conducerea instituției. 

Ovidiu Vasu este contestat de ani buni de fanii Universității Cluj, pe care nu a reușit să îi atragă sub nicio formă de partea lui, iar potrivit unor surse interne acesta nu e deloc interesat de criticile suporterilor la adresa sa. El ocupă funcția de președinte al CSU Cluj de un deceniu, preluând mandatul de la fostul mare baschetbalist Gheorghe Roman, decedat în noiembrie 2007. 

Nu mai e niciun secret că Alexa își dorește funcția de director în cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj, dar această mutare depinde de decizia Consiliului de Administrație, format din reprezentanții principalelor universități clujene. 

Liviu Alexa, în calitate de președinte al secției de baschet feminin a Universitătii Cluj, nu a prezentat niciodată public bugetul echipei, dar a susținut în repetate rânduri că sponsorii au beneficiat de transparență totală din partea sa și știu cum au fost cheltuiți banii.

Cine este Liviu Alexa?

Alexa este proprietarul unui trust media local format din televiziunea NCN, publicația online Ziar de Cluj și săptămânatul Cluj 100%. Acesta mai deține sala de fitness Gimmy și a cochetat în două rânduri cu politica, fără prea mare succes ce-i drept, în 2012 a candidat pentru un mandat de deputat, iar în 2016 la funcția de primar al muncipiului Cluj-Napoca.

Acum, jurnalistul vrea să conducă Clubul Sportiv Universitatea. „Eu pot schimba total in bine destinul Universitatii. Am demonstrat ca pot, nu e ca si cum as vrea acum sa imi fac rost de o sinecura. Le cer oficial membrilor Cosiliului de Administratie sa il demita pe Ovidiu Vasu pentru incompetenta sau, daca lor li se pare ca e in regula starea in care a ajuns clubul, le solicit sa isi dea ei demisia, pentru ca rectorii sa poata desemna oameni interesati de fenomen.

Eu pot sa imi asum responsabilitatea transformarii U Cluj. Stiu sa aduc bani, stiu sa fiu transparent si neabatut, atunci cand am un obiectiv. Ca sa pastram discutia in termeni sportivi, mingea e acum in mana membrilor Consiliului de Administratie”, a mai susținut Alexa.

Cine formează Consiliul de Administrație al CSU Cluj:

Prof. Univ. Dr. Ing. Sorin Grozav – Universitatea Tehnică – Preşedinte
Prof. Univ. Dr. Şerban Agachi – Universitatea Babeş-Bolyai
Prof. Univ. Dr. Bogdan Vasile – Universitatea Babeş-Bolyai
Prof. Univ. Dr. Marius Bojiţă – Universitatea de Medicină şi Farmacie
Prof. Univ. Dr. Ştefan Groza – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară

Iată ce declara Ovidiu Vasu în 21 iulie 2015, zi când Liviu Alexa a fost cooptat în staff-ul echipei de baschet feminin de către Florin Covaciu, fostul antrenor si președinte al secției:

„Avem nevoie de oameni puternici și energici ca Liviu Alexa pentru a revigora această secție. Mă bucur că a acceptat să se implice, fiindcă nu îi va fi ușor. Secția de baschet feminin „U” nu este în cea mai fericită poziție, are nevoie de un suflu nou și de o viziune mai elaborată. Cred că domnul Alexa va reuși să facă multe lucruri acolo”, a spus Ovidiu Vasu la acea vreme. 

Ce declara Alexa în iulie 2015, după numirea la conducerea secției:

„Florin Covaciu are o bună reputație, este un antrenor sufletist și el a fost primul motiv pentru care m-am gândit să iau în considerare propunerea acum două săptămâni. Am avut și o întâlnire foarte bună azi la sediul CSU, fiindcă am vrut să mă asigur că mă pot baza și pe sprijinul domnului Ovidiu Vasu. La întâlnire, acesta și-a manifestat toată deschiderea pentru această colaborare și pentru sprijinul secției în continuare. Nu îmi place să promit lucruri, nici participări fantasmagorice în cupe europene. În următorul an, ținta mea va fi să asigur stabilitatea financiară pentru toți membrii echipei și să îi remotivez pe spectatori să ne dea o șansă, deci, implicit, să tragem pentru rezultate mai bune. Tot ce înseamnă aportul meu financiar, dar și al sponsorilor pe care îi voi aduce, se va regăsi în salariile echipei, iar transparența financiară va fi asigurată de una dintre cele mai reputate companii de audit financiar din România. Nu mă sperie nici un proiect aflat în derivă, totul se poate repara”, declara la momentul respectiv jurnalistul. 

Florin Covaciu a părăsit inexplicabil secția, din motive pe care nu le cunoaștem, iar, inevitabil, ruptura dintre Alexa și Vasu s-a produs, mai ales că despre Covaciu se spunea că este „omul lui Vasu”.

În prezent s-a ajuns ca președintele celei mai performante secții sportive în acest sezon să vâneze postul de director al clubului, dar rămâne de văzut dacă și Consiliul de Administrație va fi de acord să îi acorde votul de încredere la șefia CSU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.