„Războiul stelelor”, printre cele mai profitabile francize din istoria cinematografiei!

Productia „Războiul stelelor” a obţinut statutul de serie cult încă de la lansarea primului film, în 1977, si a devenit una dintre cele mai profitabile francize din istoria cinematografiei, cu încasări cumulate de peste 4,5 miliarde de dolari pe plan mondial.

Doar productiile cinematografice James Bond şi Harry Potter au fost mai profitabile, tânărul vrăjitor britanic adunând – dar în opt filme, comparativ cu şase cât are franciza „Războiul stelelor” – aproape 7,7 miliarde de dolari în box office-ul mondial. În acelaşi timp, primele 22 de filme „James Bond” au generat încasări de peste 3 miliarde de dolari în toată lumea, această serie fiind pe locul al treilea în clasamentul celor mai de succes francize cinematografice, potrivit Box Office Mojo.

Născută din imaginaţia lui George Lucas, franciza „Războiul stelelor” a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care se va remarca şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme „Indiana Jones”.

Succesul filmului „Războiul stelelor” a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, „Imperiul Contraatacă” (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi „Întoarcerea lui Jedi” (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

Această nouă trilogie – „Star Wars Episodul I – Ameninţarea fantomei” (1999), „Războiul stelelor: Atacul clonelor” (2002) şi „Star Wars: Episodul III – Răzbunarea Sith” (2005) – a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen. În februarie, George Lucas a cedat in fata noii tehnologii a conversiei în 3D, relansând cu succes „Ameninţarea fantomei” în acest nou format.

De acum în proprietatea grupului Disney, care a cumpărat-o pentru suma de 4,05 miliarde de dolari, franciza „Războiul stelelor” se va înnoi cu o nouă trilogie, al cărei prim episod va fi lansat în 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.