Răzvan Cherecheș: „Persoanele nevaccinate, care au avut COVID, se pot infecta mai repede decât cele vaccinate”

Specialistul în sănătate publică de la UBB Cluj, Răzvan Cherecheş, este de părere că persoanele nevaccinate, care au avut COVID-19, se pot infecta mai repede decât cele vaccinate.

Universitarul afirmă că riscul de infectare este mai mult decât dublu în cazul persoanelor nevaccinate.

„Întrebare – dacă am avut deja infecţia COVID-19, mai are sens să mă vaccinez? Răspuns – DA! Persoanele nevaccinate care au avut anterior infecţia COVID-19 au un risc de reinfecţie de 2,34 ori mai mare în comparaţie cu persoanele vaccinate”, a explicat Răzvan Cherecheş pe Facebook.

Nivelul de anticorpi obţinut prin vaccinare este chiar şi de 10 ori mai mare decât cel obţinut prin infectare, susține expertul.

Vaccinurile dau niveluri de anticorpi chiar şi de 10 ori mai mari, în comparaţie cu a celor care au trecut deja prin infecţie + imunitatea naturală scade relativ repede la multe persoane. Persoanele care au trecut prin infecţie şi au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin cu ARN mesager au avut niveluri de anticorpi de 100 de ori mai mari”, precizează Cherecheş.

Astfel, concluzia expertului în sănătate publică este că persoanele care au trecut prin boală ar trebui să se protejeze prin vaccinare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.