Regizor polonez, premiu pentru intreaga cariera la TIFF 2014

Krzysztof ZanussiRenumitul regizor, scenarist și producător polonez, Krzysztof Zanussi, va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Cineastul va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Zanussi va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.

Născut pe 17 iunie 1939, în Varșovia, Krzysztof Zanussi a studiat fizică, filosofie, apoi cinema la renumita școală de la Łódź. Scurtmetrajul său de absolvire, Moartea unui provincial (1966), a câștigat Leul de Aur la Veneția. A regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Festivalul de la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția Festivalului de la Veneția.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice și la European Graduate School din Elveția și conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaționale, este președinte al European Federation of Audiovisual Performers și consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obținut titlul de Honoris Causa din partea Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru și operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viața sa și opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety / Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.