Regizorul Radu Jude a câștigat premiul „Ursul de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Sâmbătă, 14 februarie 2015, Radu Jude a primit „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul „Aferim!”, în cadrul celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, desfășurat în perioada 5-15 februarie.

radu jude

Scenariul filmului este semnat de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea — Marius Panduru, Cătălin Cristuțiu — montajul, Dana Lucreția Bunescu — sound design, Dana Păpăruz — costume, Augustina Stanciu — scenografia, Constanța Vintilă-Ghițulescu — consilier istoric. Producătorul filmului este Ada Solomon, cea care a realizat și producția peliculei „Poziția copilului” (regia Călin Netzer), film distins cu Ursul de Aur în urmă cu doi ani.

Din distribuția filmului „Aferim!” fac parte actorii: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.

Pelicula „Aferim!” a avut premiera mondială la 11 februarie 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, și a primit recenzii elogioase. Este singurul film românesc înscris în concursul oficial din acest an. Pelicula, filmată în alb-negru, prezintă problema minorităților, în special a celei rome, în contextul perioadei prepașoptiste din Țările Române. Acțiunea este plasată în urmă cu 200 de ani, în Țara Românească, când un zapciu, un fel de polițist al secolului al XIX-lea, interpretat de actorul Teodor Corban, pornește, alături de fiul său, interpretat de Mihai Comănoiu, într-o călătorie inițiatică pentru adolescent, în căutarea unui rob rom (Cuzin Toma), care fugise de pe moșia unui boier. Asistăm, pe parcursul filmului, la căutarea, prinderea și pedepsirea acestuia. Filmul a fost turnat în numai 25 de zile, în Munții Măcinului și în zona Mănăstirii Horezu și este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani.

Regizorul și scenaristul Radu Jude s-a născut la 28 martie 1977, la București. A absolvit Universitatea Media — Secția Regie Film în 2003. A lucrat ca asistent de regie pentru lungmetraje ca „Amen” (2002), în regia lui Costa Gavras, sau „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.