Regizorul și directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, critică, într-o postare pe contul său personal de Facebook, modul cum este modernizat și renovat cinematograful Dacia din cartierul Mănăștur, cerându-le celor responsabili de proiect să ia atitudine și să rezolve ce se mai poate rezolva pentru a „nu ne face de râs”.
„Îmi plac arhitecții, sunt niște tipi simpatici. Mi-am făcut mulți prieteni pe vremuri în nopțile (sau diminețile…) din Club A, cu mulți altii am lucrat în varii proiecte. Îi detest însă pe acei arhitecți care participă la licitații publice, câștigă având oferta cu ‘prețul cel mai scăzut’ și apoi își bat joc de proiect, nefăcând nici cel mai mic efort să înțeleagă specificul activității spațiului asupra căruia vor interveni. Cu, în mod teoretic, idei creative de reconversie/reamenajare.
Recent, am înțeles că lucrările la cinema Dacia din Cluj (cartierul Mănăștur) sunt aproape gata. Arhitecți: asocierea între Civitas Proiectare și 2 Invest. Am văzut pozele, o catastrofă: pereții albi. De parchetul de pe scenă nu mai zic nimic. Păi domnilor arhitecți, nu exista niciun cinema în lume cu pereți albi! De unde v-ați documentat? Vă rog nu-mi spuneți că sala e ‘multifuncțională’ și nu va fi ‘doar’ cinematograf. Nu e o scuză. De ce la Cluj e altfel decât ‘cum se face’? Aaa, poate pentru că la precedenta lucrare de modernizare a cinema Republica (ulterior Florin Piersic) alți arhitecti colegi de-ai dvs au vopsit obsesiv tot în alb interiorul unei sali de 900 locuri. Șocul și stupoarea au fost rapid înlocuite de nevoia de a întreprinde ceva pentru a nu ne face de râs la TIFF. Eram ca în povestea cu hainele Împăratului: cinema digitalizat, Piersic-Mărgelatu „kind of chic”, PR ca la balamuc, dar pe dinăuntru jale: pereți albi ca la spital, scaune noi dar fără spațiu între rânduri (deh, costă mai mult să refaci podirea sălii), corpurile de iluminat retro ale anilor 70 au fost înlocuite cu lămpi ‘economice’ oribile pentru confortul vizual al unui cinematograf (s-au luat probabil la pachet, ca sa nu zic altfel, cu cele de la Casa de Cultura) si izolatia fonica a salii total distrusa. Ce sa mai, in fapt dura mai mult sa faci ceva temeinic si nu de mintuiala. Pina la urma, am vopsit (in gri) pe banii nostri toti peretii laterali si cei din spate. Pentru tavan am cumparat un metraj suficient de pinza foarte subtire, am adus schele de santier, echipa de tapiteri si am facut un fel de “instalatie” asa incit sa nu fim penibili cu un tavan care reflecta infernal toata luminozitatea ecranului. N-am avut nevoie sa participam la nicio licitatie pentru a da o minima functionalitate spatiului.
Domnule Primar, Domnule director tehnic Porutiu, Domnule manager al cinematografului – va rog faceti ceva la „Dacia” ca sa nu fim iar de risul lumii. Cit se mai poate… Ii multumesc lui Sorin Dan pentru ca (si lui) ii pasa”, este semnalul de alarmă pe care Giurgiu îl trage cu privire la Cinema Dacia.
Cum va arăta noul cinematograf Dacia din Mănăștur puteți vedea la colegii de la ActualdeCluj.ro.