Romania are datorii colosale catre FMI

baniRomânia trebuia să plătească, luni, 122,1 milioane euro către Fondul Monetar Internațional (FMI) din împrumutul stand-by contractat în 2009, suma provenind din rambursări de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

România trebuie să efectueze, în acest an, plăți în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, UE și BIRD. De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 756,2 milioane euro.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autoritățile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a 8-a tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

„În compensație cu scăderea TVA la pâine avem accizele la bunuri de lux, yachturi și așa mai departe, și de la 1 ianuarie 2014, în compensație cu banii pe care i-am dat înapoi la pensionari pentru cote de asigurări de sănătate, cei care au venituri din chirii plătesc 5%, dar în limita a cinci salarii medii pe economie. Nu există nicio obligație din partea Guvernului României de a supraimpozita sau de mări impozitele persoanelor fizice autorizate și drepturile de autor, pentru că a existat această poveste și vreau să o aflați de la mine. Solicitarea din partea celor de la FMI și de la Comisia Europeană legat de acest lucru există. De altfel, domnul Ialomițianu, fostul ministru PDL, ne-a confirmat. Și în 2010 au cerut același lucru și în 2013. (…) Nu avem nicio obligație și nu avem prevăzut așa ceva. Avem prevăzute cele două lucruri pe care nu voi obosi să le spun și pe care eu le consider corecte: se măresc accizele la bunuri de lux pentru TVA la pâine și mă bucur de acest lucru și să mărim cotele de asigurări de sănătate la cei cu venituri din chirii, ca să nu mai iau de la cei cu pensii sub 740”, a spus Victor Ponta la un post de televiziune.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.