România – Belgia 0-2, după prima zi de Fed Cup by BNP Paribas de la București. Ce au declarat Monica Niculescu, Sorana Cîrstea și Ilie Năstase

Monica Niculescu – Kirsten Flipkens 3-6, 4-6 și Sorana Cîrstea – Yanina Wickmayer 6-7(4), 7-5, 5-7 sunt rezultatele primei zile a întâlnirii de Fed Cup by BNP Paribas dintre echipele României și Belgiei.

După ce a pierdut partida cu Flipkens, în care a condus cu 3-1 în primul set și cu 4-2 în setul secund, Monica Niculescu a declarat la conferința de presă: „Flipkens a jucat foarte bine, a făcut foarte puţine greşeli. A servit foarte bine în momentele importante. Eu m-am simţit bine în teren, nu am simţit presiune. Dar ea pur şi simplu a jucat bine, poate să joace acest gen de tenis. Mi s-a părut că Flipkens a fost un geniu în teren. Nu ştiu ce aţi văzut voi, dar a jucat foarte bine. A fost 12 în lume şi a făcut semifinală la Wimbledon, deci ea poate să producă un astfel de tenis. Iar azi a reuşit”.

În ceea ce privește felul în care a pierdut primul set, în care a condus cu 3-1 dar a pierdut, 3-6, Monica a spus: „Aveam 3-1, dar nu ştiu ce s-a întâmplat că apoi am pierdut 5 game-uri la rând. Mi s-a părut că a fost solidă, a văzut foarte bine terenul, a fost mereu atentă. A dat bine cu dreapta, a venit la fileu când a trebuit. A dat tot timpul lung, pe tuşă, nu s-a agitat deloc. A simţit bine jocul. A fost în formă, nu greşea niciodată. Chiar vreau să văd câte greşeli a făcut. Eu sunt pozitivă şi aptă să joc mâine dacă trebuie”.

Sorana Cîrstea a intrat pe teren după meciul Monicăi Niculescu și după trei ore și 22 de minute, cel mai lung meci al zilei în cele două Grupe mondiale, a părăsit terenul învinsă. A fost 7-6(4), 5-7, 7-5 pentru Yanina Wickmayer iar Belgia conduce cu 2-0 după prima zi.

„A fost un meci lung, de 3 ore şi jumătate, am avut foarte multe şanse, dar nu am reuşit să le fructific. Am făcut mici greşeli, pe care mi le asum. Dar ăsta este tenisul, eu am luptat până la final. Atât am putut azi, îmi pare rău pentru echipă. Mi-aş fi dorit să aduc un punct României, mai ales că am fost atât de aproape. Problemele de la picior nu m-au influenţat în niciun fel. Sunt probleme diferite, luni am avut ceva la stângul, azi la dreptul. Sunt inevitabile aceste lucruri, dar nu au avut nicio legătură. Îmi asum înfrângerea, dar sper totuşi să putem câştiga în final meciul cu Belgia”, a spus Sorana pentru reprezentanții mass-media, rememorând momentele grele din ultimii ani: „Eu vin după ani grei în care am crezut că nu voi mai putea să revin după accidentare. Dar sunt din nou aici, sunt în prima sută, iar acum am fost convocată din nou la Fed Cup. Eu singură am pierdut meciul. Am avut şi momente bune, poate că atunci trebuia să fiu puţin mai agresivă. Nu am pierdut din cauza serviciului, am pierdut pe mingile de break pe care nu le-am fructificat. Cred că azi am avut 10 mingi de break în setul trei pe care nu le-am fructificat. Mai am mult de progresat, din toate punctele de vedere. Am nevoie de consistenţă şi de disciplină pe teren. Aceste două lucruri mă vor ajuta să cresc. Problema azi a fost că suprafaţa a fost lentă, mingile se fac mari şi atunci punctele au fost lungi. Am încercat să închei cât de repede punctele, dar suprafaţa a fost lentă”, a declarat Sorana. 

Pentru Ilie Năstase, aflat într-o ipostază total nouă pentru el, aceste două meciuri din prima zi au însemnat foarte mult.

„Jocul de azi al Soranei a fost decis de câteva puncte. Dacă Sorana câştiga ea două-trei puncte în plus, atunci era ea câştigătoare. Dar, din nefericire aşa este tenisul. Când ai atât de multe şanse, acestea se întorc împotriva ta. Dar mâine este o altă zi, putem să câştigăm primele două meciuri de simplu şi se va decide totul în partida de dublu”, a spus Ilie Năstase, care a recunoscut că „Nu am mai stat 3 ore şi jumătate pe scaun fără să mă mişc de mult timp. Aşa că a fost greu, atât pentru Sorana, cât şi pentru toată lumea. Ea a pierdut un meci pe muchie de cuţit. Repet, diferenţa a fost făcută de câteva puncte. După trei ore în sală ca jucător, te simţi aiurea, se vede la picioare a doua zi. Dar amândouă meciurile de azi au fost de calitate bună. Trebuie să fim mulţumiţi că s-a jucat un tenis frumos, chiar dacă suntem conduşi cu 2-0 de Belgia”

În ceea ce le privește pe belgience, scorul din prima zi le-a mulțumit, dar recunosc și ele că problema victoriei nu este rezolvată.

„La început nu ne aşteptam ca Irina Begu să nu joace la simplu. Noi ne aşteptam să joace Begu şi Niculescu astăzi. Dar, până la urmă, este important să ne concentrăm pe jocul nostru şi nu pe al adversarelor. Bineînţeles, este o supriză frumoasă pentru mine să câştig azi acest prim meci. Dar în trecut am mai învins-o pe Monica, aşa că nu este ca şi cum aş fi câştigat împotriva Simonei Halep. Ar fi fost mult mai dificil pentru că Halep este în primele cinci jucătoare. Dar mă bucur că am câştigat, este întotdeauna mai bine să începi ziua cu o victorie”, a declarat Kirsten Flipkens, în vreme ce Yanina, epuizată după cele peste 200 de minute de tenis, a spus: ”A fost un meci de mare luptă, ştiam că Sorana va fi puternică deoarece a jucat foarte bine în ultimele săptămâni. Aşa că mă aşteptam să fie greu de învins azi. La început nu am reuşit să realizez ce mi-am propus, dar cu cât meciul dura mai mult, cu atât jocul meu părea că se îmbunătăţeşte. În fiecare set ea a avut şanse importante, dar am reuşit să revin, iar în final a fost doar o luptă fizică şi mentală. A fost greu să lupt pentru fiecare punct, dar am încercat să fiu cât mai agresivă”

Duminică, 12 februarie, tot de la ora 13 vor juca, în ordine: Monica Niculescu – Yanina Wickmayer, Sorana Cîrstea – Kirsten Flipkens și Irina Begu/Patricia Țig – Elise Mertens/Maryna Zanevska.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.