România, printre cele mai necompetitive ţări europene

competitivitateEconomia României se menţine printre cele mai puţin competitive din regiune şi din Europa, astfel că este importantă adoptarea de politici publice şi strategii de dezvoltare economică şi creştere a competivităţii, potrivit AmCham, care propune un set de recomandări în acest sens.

Camera de Comerţ Româno-Americană – AmCham a realizat un set de recomandări pentru autorităţi în contextul lansării în urmă cu două săptămâni a raportului global al competitivităţii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plasează România pe locul 78 din 144 de ţări analizate.

Reprezentanţii AmCham, una dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini din România, apreciază că România trebuie să adopte politici publice şi strategii orientate spre dezvoltare economică şi creşterea competitivităţii economiei naţionale.

În raportul Forumului Economic Mondial, România este încadrată în categoria economiilor bazate pe eficienţă, în urma analizei celor 12 determinanţi ai competitivităţii, respectiv instituţii, infrastructură, mediul macroeconomic, sănătate şi educaţie primară, învăţământ superior şi instruire, eficienţa pieţei de bunuri de consum, eficienţa pieţei muncii, dezvoltarea sectorului financiar, gradul de adoptare a noilor tehnologi, dimensiunea pieţei, gradul de sofisticare a afacerilor şi inovarea.

Raportul identifică în România printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor corupţia, nivelul taxelor, povara birocratică mare, accesul la finanţare, insuficienţa infrastructurii, inflaţia, instabilitatea politică, etica muncii precară, restricţii legate de piaţa muncii şi insuficientă capacitate de inovare.

„Tabloul economiei globale oferit de Raportul de Competitivitate al Forumului Economic Mondial rămâne un instrument relevant pentru companii şi guverne. Ascensiunea României cu două poziţii faţă de ediţia precedentă este o veste bună, însă ţara noastră se situează încă în urma multor ţări din regiune şi a statelor membre ale Uniunii Europene, astfel că se impune intensificarea eforturilor în direcţia creşterii competitivităţii economice. Dincolo de dezvoltarea competitivităţii economiei naţionale, în calitate de membru al UE, România trebuie de asemenea să contribuie la creşterea competitivităţii globale a Europei”, a declarat Valeriu Nistor, preşedintele AmCham România.

AmCham România reprezintă peste 350 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.