Românii lasă sute de kilograme de AUR la casele de amanet

Aproape 30% din bijuteriile din aur, cu care sunt garantate anual creditele luate de casele de amanet, nu mai sunt revendicate de clienţii acestora, potrivit lui Mihail Păcioianu, preşedintele Confederaţiei Metalelor preţoase şi bijuteriilor „Diamond Gold”, relatează economica.net.

casa de amanet aur
foto botosaneanul.ro

Casele de amanet ajung să deţină circa 30% din bijuteriile din aur cu care clienţii îşi garantează împrumuturile. Apoi, acestea dau la topit circa 90% din aurul rămas, iar restul se califică la categoria „bijuterii perfecte”, adică fără defecte şi pot fi repuse în vânzare.

Producătorii români de bijuterii puneau în piaţă circa 700 de kilograme de aur, în 2007. „Piaţa bijuteriilor din aur s-a redus anul trecut la 40 – 45% din volumul de circa 15 tone, înregistrat în anul de vârf 2007. Piaţa a scăzut anul trecut, de la circa 50% în 2011”, a estimat Mihail Păcioianu.

Casa de amanet „cumpără” sau evaluează cu 10% sub preţul de bursă (convertit în lei) aurul de 14 carate (titlu de puritate 585/1000) din bijuterii de complexitate (design sau manoperă) „obişnuită” şi îl vând cu 10% peste preţul de bursă.

„În acest moment, aurul din bijuterii este circa 90 – 100 de lei gramul, la care se adaugă valoarea manoperei, care la bijuteriile noi urcă preţul de vânzare până la 160 – 170 – 180 de lei / gram, respectiv până la 120 – 130 lei / gram la bijuteriile „perfecte”, adică fără defecte.

One thought on “Românii lasă sute de kilograme de AUR la casele de amanet

  1. Romanii au nevoie de bani si scot din casa bijuteriile de aur. Este bine ca o parte reusesc sa si le ia inapoi de la casele de amanet. Cei care nu reusesc poate nu au bani sau in cel mai rau caz aurul, fie el lantisare, inele si altele, au fost furate si asa au putu sa scape de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.