Ruina de la Conti – Clădirea fostului hotel se degradează sub „managementul” infractorului fugar Ioan Bene – FOTO

Au trecut cinci ani de zile de când proaspătul condamnat Ioan Bene, dat dispărut de autorităţi, a cumpărat cu 5 milioane de euro prin societatea Napocamin SRL clădirea fostului hotel „Continental” de la un alt om de afaceri ajuns penal, Dorel Tamaş din Alba Iulia, fără a realiza nimic cu această clădire simbol din centrul istoric al Clujului.

Omul de afaceri Ioan Bene a primit o condamnare de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în „Dosarul Uioreanu”, dar a fugit din ţară şi este dat în urmărire generală.

Între timp, această „bijuterie” arhitectonică cu o istorie bogată se degradează văzând cu ochii, atât în interior, cât şi la exterior.

Singura „investiţie” pe care a făcut-o Bene în cinci ani de zile a fost acoperirea faţadei ruinei cu o pânză, în rest lucrările de modernizare sunt inexistente.

Înainte de a deveni proprietar, Bene declara sus şi tare că intenționează să reabiliteze complet clădirea simbol din centrul Clujului și să aducă imobilul la standardele unui hotel de 5 stele.

Potrivit surselor Clujul Cultural, un fond de investiţii din Ungaria negociază achiziţia clădirii, însă deocamdată nu este nimic sigur, totul este la stadiul de negocieri.

Clădire istorică, emblemă a Clujului interbelic, hotelul Continental a fost preluat de S.C. Ardeleana S.A. în anul 2005 de la compania Continental Hotels, însă de atunci clădirea nu a primit nicio funcţiune, fiind oarecum abandonată. În perioada de boom economic clădirea a fost evaluată de experţi imobilari la 14 milioane de euro. Imobilul are aproximativ 7.200 mp şi este compusă din parter şi trei etaje.

Hotelul Continental a fost ridicat la începutul secolului trecut după planurile arhitectului Pakey Lajos. Clădirea, construită în stil eclectic a fost amplasată pe terenul rezultat după demolarea Hotelului Naţional, o clădire cu un singur etaj, în 1894. Hotell New York, cum se numea iniţial actualul Continental, a fost centrul vieţii culturale clujene. La parterul hotelului, a funcţionat, mai bine de o jumătate de secol, cafeneaua New York, un adevărat centru al vieţii culturale şi jurnalistice din oraş.

Activistul civic Szakáts István a vizitat interiorul ruinei fostului hotel New York la începutul acestei luni şi a publicat o serie de fotografii dureroase pe profilul său de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.