Să ne aducem aminte de o „personalitate” a Clujului, Lulu

luluChiar dacă a murit de şapte ani, la sfârşitul lui 2006, clujenii nu l-au uitat pe cel poreclit Lulu şi încă păstrează amintiri şi întâmplări despre un personaj celebru care băteau zilnic drumurile oraşului şi făcea oamenii să râdă cu bancurile lui şi felul său de a fi.

Mereu zâmbitor şi cu câte o glumă la el care să te binedispună, Lulu era cunoscut ca un domn care îndrăgea foarte mult copiii. Poate cea mai celebră replică a lui era „măi, ceacanăule”, cu care îi „alinta” pe clujenii care se opreau să mai schimbe câteva vorbe cu el.

Pe numele său real Iosif Covaci, Lulu avea 55 de ani când a murit în urma unui infarct pe holurile Seminarului Teologic, unde venea zilnic să citească, să-şi bea cafeaua, să mănânce sau să socializeze cu angajaţii şi elevii, dar şi să mai spună câte o rugăciune în capela Seminarului. Acesta a fost îngropat în Cimitirul Central, iar costurile înmormântării au fost suportate de Mitropolia Ortodoxă. Peste 100 de clujeni l-au condus atunci pe ultimul drum.

Nu era cunoscut ca un cerşetor şi nu fura niciodată, dar reuşea să scoată bani din buzunarele clujenilor de fiecare dată. Replica lui preferată era „dă-mi un leu de cinci”, cu care îi cucerea pe cei care îl întâlneau.

Despre Lulu au circulat multe legende şi poveşti, iar una dintre ele este că ar fi fost autorul unei maxime care vizează comportamentul foştilor miliţieni. Se spune că, pe vremuri, când era mai tânăr şi bătea Clujul, sergenţii tineri care nu-l cunoaşteau îl transportau la secţie pentru a-i pune în cârcă mai multe infracţiuni pe care nu le-a comis. Lulu încerca să-şi dovedească nevinovăţia de fiecare dată, până când, odată, a spus: „Ai dreptate, n-ai dreptate, la Miliţie tăt’ te bate”, o altă replică rămasă în folclorul urban al Clujului.

În ziua de azi, parcă ne-am dori să întâlnim pe stradă, zilnic, un personaj care să fie măcar jumătate din ce a fost Lulu, un om cu zâmbetul pe buze şi mereu cu câte o glumă, care să ne scoată din rutina zilnică şi să ne binedispună.

„Lulu” are din luna septembrie a anului trecut o pagină de Facebook, pagină care a adunat până acum puţin peste zece fani, ce poate fi accesată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.