Psihologia (10 candidaţi pe un loc), studiile de securitate (8 candidaţi pe un loc) sau tehnica dentară (7 candidaţi pe un loc) sunt specializările care au înregistat cea mai mare concurenţă la facultăţi.
Psihologia, linia română, a fost cea mai căutată specializare la facultăţile din Cluj, la admiterea de anul acesta. Specializarea, din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (de la Universitatea Babeş-Bolyai – UBB) a înregistrat o concurenţă de 10,61 de candidaţi pe un loc bugetat.
Specializare pentru spioni
Pe locul II al topului s-a clasat specializarea Studii de Securitate din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie (UBB) – cu 8,3 candidaţi pe un loc bugetat. Nu mai puţin de 249 de persoane s-au înscris pentru 30 de locuri bugetate. Totuşi, cei interesaţi mai au la dispoziţie 116 locuri cu taxă. Şi anul trecut concurenţa s-a ridicat la 8,6 candidaţi pe un loc bugetat.
Specialitatea „Studii de Securitate“ a fost inclusă în programa UBB în 2009. „Programul este mai mult decât necesar. În primul rând, crearea şi susţinerea noii profesii, prezentă în nomenclatorul de funcţii din România – cea de manager şi negociator de securitate – este o provocare şi o oportunitate pentru Facultatea de Istorie şi Filosofie“, se arată pe siteul instituţiei. Tot aici sunt enumerate şi câteva profesii la care se poate accede în urma absolvirii specializării: consultant de securitate, organizator relaţii, referent relaţii externe; consilier organizaţie politică, editorialist, comentator publicist, consilier instituţii publice sau consilier parlamentar.
Pe locul III s-a clasat specializarea Tehnică dentară de la Facultatea de Medicină Dentară (Universitatea de Medicină şi Farmacie) cu o concurenţă de 7,26 de candidaţi pe un loc bugetat. Un număr de 218 înscrişi au intrat în competiţie pentru 30 de locuri bugetate. Mai sunt disponibile 16 locuri cu taxă. Această specializare este cea mai căutată din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie.