Scriitorul norvegian Lars Saabye Christensen, în vizită la UBB Cluj

Joi, 3 noiembrie 2016, scriitorul norvegian Lars Christensen va avea o întâlnire cu studenții Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere din cadrul UBB, în dialog deschis despre tendințele literaturii contemporane din Norvegia. Evenimentul se va desfășura de la ora 10.00, în Clădirea UBB (str. Moților, nr.11), sala 206.

De asemenea, scriitorul norvegian se va întâlni și cu publicul larg la Librarium Book Corner (str. Eroilor, nr.15) unde va susține o lectură publică în data de 2 noiembrie, de la ora 18:00. invitați sunt Sanda Tomescu Baciu & Gabriel Bota. Moderator: Valentin Derevlean

Vizita se desfășoară cu susținerea NORLA (Norwegian Literature Abroad), organism care promovează literatura norvegiană în lume. Scriitorul norvegian se află la cea de a treia sa vizită la Cluj și în România. Primele două vizite ale lui Lars Saabye Christensen au fost prilejuite de lansările traducerilor în limba română ale romanelor Beatles și Vizionare. Pentru romanul Frați pe jumătate autorului i s-a decernat prestigiosul premiu pentru literatură al Consiliului Nordic.

Această vizită este parte din programul de evenimente care marchează aniversarea a 25 de ani de la inaugurarea programului de studii de limbă și literatură norvegiană, nivel licență, inițiat de Dna Prof. Sanda Tomescu Baciu la Universitatea Babeș-Bolyai.

Lars Saabye Christensen s‑a născut în 1953 în Oslo. A copilărit într‑un cartier mic‑burghez al capitalei norvegiene, a studiat istoria artelor şi a literaturii, precum şi istoria ideilor şi a debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar”, cum a fost denumit de un critic danez, a fost vândut în mai mult de 200 000 de exemplare în Norvegia şi tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii cei mai cunoscuţi în Norvegia. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător. A scris scenariile unor filme de mare succes: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun. Dar cel mai mare succes literar al autorului a fost romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 24 de ţări.

lars-christensen-la-ubb-cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.