USAMV Cluj a inaugurat în prezența premierului Dacian Cioloș cel mai mare institut de cercetare din Transilvania

Universitatea de Științe Agricole și Medicină-Veterinară (USAMV) a inaugrat astăzi, în prezența premierului Dacian Cioloș, a primarului Emil Boc, a prefectului Gheorghe Vușcan, ministrul Educației, Mircea Dumitru, precum și diverși oficiali din domeniul educației, cercetării și administrației, cel mai mare institut de cercetare din Transilvania, ICHAT – Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei.

inaugurare-ichat-cluj-31-oct-2016

„Clujul are un mix de calități care ne face atractivi pe plan național și internațional. Pe scurt, e vorba despre universități, ca motor al dezvoltării orașului; de talente – de cercetători; de infrastructură, mai bună decât în alte zone ale țării însă, nu încă la nivelul la care ne-am dori; de o bună conectivitate internațională – prin, spre exemplu, Aeroportul Internațional sau calitatea broadband-ului – a internetului de mare viteză comparativ cu alte state europene; avem totodată un mediu de afaceri dinamic și, nu în ultimul rând, suntem un oraș cu o bună calitate a vieții.

Toate aceste ingrediente ne conturează șansa de a fi cu adevărat un hub al inovării, un centru performant în România și în Europa Centrală și de Est. Pentru acest lucru, avem nevoie de universități și de institute de cercetare puternice, iar administrația locală a fost, este și va rămâne alături de acest motor ce constituie axa fundamentală a orașului.

Cunoscând importanța cercetării, dezvoltării, inovării și IT-ului pentru România, am încredere că dl. Prim-Ministru ne va sprijini să mai facem câțiva pași care să țină de recunoașterea națională a acestei dimensiuni de inovare a Clujului, prin susținerea proiectelor comunității clujene, în special a Cluj Innovation City și totodată, prin finanțarea crescândă a domeniului cercetării.

Prin toate acestea, Clujul are șansa de a-și contura definitiv profilul de hub al inovării și de a avea ceea ce se numește inovare sustenabilă”, a precizat Emil Boc.

Investiția a fost cofinanțată prin fonduri europene și s-a ridicat la valoarea de 42.427.878 de lei, cu o contribuție de 10 milioane de lei din partea Universității.

„Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafață desfășurată de 9.732,70 mp, este cel mai mare institut de acest profil din țară”, au anunțat reprezentanții USAMV.

Institutul dispusă pe 4 etaje, cu 46 de laboratoare de cercetare, 23 spații depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor — mici laboratoare de diseminare și prelucrare date, o sală de conferințe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca și baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum și alte spații tehnice și administrative necesare funcționării.

inaugurare-ichat-cluj-31-oct-2016

ichat-2016-cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.