Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție – au început urmărirea penală pentru senatorul PSD Alexandru Cordoș (Colegiul 4 Senat Cluj), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului.
În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. De altfel, în legătură cu faptele acestuia din urmă, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (vezi comunicat nr. 1094/VIII/3 din 23 iulie 2014).
Lui Cordoș Alexandru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Acuzațiile DNA împotriva lui Tătar, se referă la faptul că ofiţerul DNA ar fi furnizat informaţii nepublice din trei dosare de corupţie: al preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv şi trimis deja în judecată, al șefului Inspectoratului pentru Controlul Traficului Rutier Cluj, Rareş Pop, arestat și el pentru corupţie şi din Dosarul Fany.
TĂTAR VALENTIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în concurs a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – iunie 2014 inculpatul TĂTAR VALENTIN, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a transmis unor persoane informaţii nedestinate publicităţii, din 2 dosare penale.
În prezenţa apărătorului ales inculpatul TĂTAR VALENTIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul TĂTAR VALENTIN, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj.