Ediţia a 5-a a Serilor Clujul Cultural, organizate de siteul de nişă www.clujulcultural.ro în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, propun miercuri, 28 februarie, un eveniment dedicat spiritualității și ideilor europene cu un invitat de marcă, jurnalistul Iulia Badea-Gueritee, de la prestigioasa publicație Courrier International, Paris, Franța. Aceasta va răspunde întrebărilor publicului alături de speakeri de seamă, profesorul universitar Vasile Boari (UBB) și jurnalista Diana Găucă (Radio Renașterea).
Se vor face prezentări urmate de discuții libere despre ultimele apariții editoriale ale autoarei.
Cine este Iulia Badea Guéritée:
Jurnalistă franco-română, originară din Târgu Mureş, are ca motto în viață sintagma „Singura noastră armă este pasiunea pentru ceea ce facem!”.
Iulia a pus această frază pe coperta primului ei volum de eseuri, interviuri şi reportaje, „Serendipity”, apărut la editura Libris din Brașov.
Ar fi putut fi de fapt credo-ul omului Iulia: face absolut orice cu pasiune, că este vorba de o lectură pentru copii, de un reportaj în îndepărtata Transnistrie sau un interviu cu preşedintele unei ţări. La fel de bine ar fi putut scrie însă că nu există drum, că el se face mergând, înaintând mereu spre ceva ce aşteaptă să fie descoperit. Un teritoriu, o persoană, un oraş.
Autoare a câteva sute de articole în presa românească şi franceză, unde se ocupă de spaţiul românesc la revista Courrier International.
Iulia nu este o necunoscută în Cluj. Ani de-a rândul a fost invitată la Departamentul de Jurnalism a UBB, unde prezentările sale pe tema jurnalismului (subiectiv, european, fake news) au devenit de fiecare dată capitole în cărţile de specialitate editate de editura Tritonic. Iulia Badea Guéritée a fost prezentă şi la Radio Renaşterea sau la TVR Cluj.
A fost ofiţerul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Un timp în care spiritul ei european şi iubirea profundă pentru valorile europene au găsit un excelent spatiu de actiune şi de desfăşurare. Dar un timp în care nu a mai scris, nu a mai dezbătut, ci doar a analizat.
Iulia vine la Cluj în calitate de autor all « Serendipity”, cartea sa dedicată întâlnirilor care schimbă oamenii în bine, dar şi ca autoare a „Poveştilor de adormit prinţese”, apărută tot la editura Libris, sau a volumului de eseuri „Dialogul religiilor în Europa Unită”, apărut la editura ieşeană Adenium.
Alături de ea, în 28 februarie, la Muzeul de Etnografie, public și invitaţi speciali i se vor alătura în ceea ce ne dorim să fie o sărbătoare a descoperirii celui de lângă noi, a cărţii ca evadare şi călătorie spre noi înşine.