Silviu Moga, managerul ICUTR Cluj, despre Mihai Lucan: „Personalul de la institut a fost obligat să lucreze şi la clinica privată Lukmed. Era o formă de sclavie modernă”

Dosarul medicului urolog Mihai Lucan a început de la sesizările depuse de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a colaborat cu Lucan între anii 2002 şi 2003, perioadă în care a fost angajat în funcţia de asistent social clinician la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR). Mărturiile sale sunt completate şi de cele ale managerului ICUTR, Silviu Moga, care a colaborat cu Lucan 15 ani.

„Am colaborat cu domnul Lucan din 2002, când am fost angajat la ICUTR, iar ulterior şi la clinica acestuia. Practic, aproape tot personalul de la institut a fost obligat să lucreze şi la clinica privată Lukmed. Era o formă de sclavie modernă. Lucan doar venea şi le spunea rezidenţilor: «Tu de azi să vii la clinică». Aşa i se adresa unui rezident. Şi nu puteai spune nu, fiindcă riscai. Din acel moment erai marginalizat şi suspus unor şicane permanente. Se ajungea până acolo încât cei care îl refuzau nu mai aveau acces la blocul operator. Practic nu mai aveau cum să avanseze şi să se perfecţioneze pe plan profesional”, a dezvăluit managerul ICUTR, citat de ADEVĂRUL.

Silviu Moga a vorbit şi despre felul în care Lucan şi-a construit un adevărat imperiu, prin „căpuşarea” institutului. De altfel, ICUTR a ajuns în pragul falimentului din cauza managementul defectuos din ultimii ani şi din cauza colaborării impuse de fosta conducere cu clinica privată Lukmed.

„Domnul Lucan făcea economie pentru a creşte profitul. S-a ajuns până acolo încât resteriliza chiar şi acele aparatului prin care se făceau intervenţiile de criogenie. Asta deşi se ştie că prin resterilizare acele ace riscă să-şi piardă unele proprietăţi, plus că apare şi riscul ca pacienţii să se infecteze. De asemenea, prin resterilizare erau afectate proprietăţile acului de distrugere a ţesutului tumoral”, a precizat Moga.

Moga a mai dezvăluit şi modul prin care pacienţii erau direcţionaţi spre clinica lui Lucan, în detrimentul insistutului. Astfel, a mai spus Moga, ICUTR pierdea sume importante, iar banii ajungeau în conturile Lukmed.

„Se făcea presiune asupra pacienţilor, tendinţa era ca toţi să ajungă la clinica privată. Fiecare pacient operat la institut era privit ca un minus de 2.000-3.000 de euro pentru Lukmed. Pe pacienţii care aveau condiţii materiale precare îi ţinea la institut şi îi amâna săptămâni întregi. Erau ţinuţi astfel până când unii dintre ei cedau şi făceau cerere de externare pe propria lor răspundere. Alţii ajungeau să facă orice pentru a procura bani, iar din momentul în care dispuneau de suma cerută, erau operaţi în cele din urmă la Lukmed. Iar alţii erau operaţi, după lungi perioade şi amânări, la institut”, a mai spus Moga.

Mihai Lucan este cercetat de DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat, fiind plasat sub control judiciar. Rugat de jurnalişti, să răspundă la mai multe întrebări în cursul vizitei sale la Poliţie din ziua de vineri, 29 decembrie, Lucan a spus că momentan nu poate oferi informaţii din anchetă.

FOTO © Adevărul.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.