Societatea civilă din trei mari oraşe se mobilizează din nou într-o nouă campanie: „Plasma e darul de Crăciun”

Desfăşurată de grupurile de inițiativă civică Vă ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timișoara, campania își  propune să mobilizeze în perioada 24 noiembrie – 24 decembrie un număr de 1.000 de donatori de plasmă convalescentă și face apel la solidaritatea pacienților vindecați de Covid-19 care au prezentat forme ușoare și medii ale bolii.

Toate informațiile  medicale ale campaniei, dar și statistici actualizate zilnic legate de situația donatorilor din cele trei centre vor fi disponibile pe  site-ul dedicat plasmaesteviata.ro, care se lansează chiar astăzi. 

„Plasmafereza – donarea de plasmă convalescentă – este o procedură care salvează vieți. Dacă înainte de epidemia de Covid 19  spuneam cel mai des că sângele înseamnă viață, iată că acest virus ne readuce în discuție o terapie veche de peste 100 de ani, a  cărei importanță ne dorim să ajungă în atenția potențialilor salvatori” – a spus medicul Eduard Egri, vorbind despre oportunitatea  prezentării la centrele de transfuzie partenere după încetarea riscului de transmitere a bolii. 

Campania beneficiază de o pagină dedicată pe Facebook, https://fb.com/plasmaesteviata, al cărei conținut va include opinii ale  medicilor implicați în campanie, dar și apeluri ale personalităților recunoscute pentru activismul lor civic la nivel local și național. 

„Este prima acțiune care adună împreună energia unor grupuri de suport, active în cele trei orașe din Transilvania”, a spus  judecătorul Cristi Danileț, din partea Vă ajutăm din Cluj. „Obiectivul legat de Crăciun este doar o primă etapă în campania pe care  o desfășurăm și în care îndemnăm la solidaritate persoanele care au văzut ce înseamnă acest virus, dar care au avut șansa unei  vindecări la domiciliu”, a mai adăugat el, subliniind cât de important este în aceste momente apelul la umanitatea din noi. 

„Plasma e darul de Crăciun este și o modalitate de a da mai departe ceva din această șansă personală a dezvoltării unei forme  ușoare, fiindcă potrivit studiilor, plasma recoltată de la un singur donator poate salva 3 vieți”, a spus medicul Laura Ghibu, născută  în Sibiu, stabilită în Suedia. 

Grupurile de sprijin Vă ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timișoara reunesc în prezent peste 20.000 de  membri. Ele sunt constituite drept comunităţi ce activează în mediul online, fiind fondate pe Facebook încă de la începutul  pandemiei de Covid 19 în România, ca un răspuns al cetățenilor la agresivitatea noului tip de Coronavirus. Personalul medical şi organele de ordine au beneficiat în perioada stării de urgenţă de echipament de protecţie prin implicarea activă a celor trei  grupuri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.