Spectacol de jazz pe scena Operei Maghiare, în 13 iunie, cu Teodora Enache și Theodosii Spassov

Teodora Enache, unul dintre cei mai notabili artiști de jazz din România, revine cu un nou concept muzical menit să provoace publicul la o experiență artistică impresionantă. Spectacolul „Incantations for Bela Bartok” va fi prezentat, în premieră la Cluj, în data de 13 iunie a.c., ora 19:00, pe scena Operei Maghiare.

Afis Teodora Enache & Theodosii Spassov

Teodora Enache îl are ca partener în această călătorie de explorare a rădăcinilor muzicale pe Theodosii Spassov, muzicianul bulgar care a readus în sfera muzicii contemporane unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cavalul. Spectacolul se dorește o inedită expunere a muzicii lui Bela Bartok, aducând alături de comorile folclorice culese de compozitor suflul nou al incantației heterofonice.

Teodora Enache a creat, de-a lungul timpului, parteneriate artistice unice, cu artiști precum Stanley Jordan, Benny Rietveld , Guido Manusardi , Darius Brubeck, Johnny Răducanu, Marius Mihalache și foarte mulți alții. Proiectul pe care îl lansează acum, împreună cu Theodosii Spassov, este, în fapt, recrearea unei întâlniri muzicale atât de obișnuită, cu secole în urmă, în spațiul Dunărean. Aici, vocea și cavalul au fost dintotdeauna parteneri în doine, hore și alte melosuri folclorice. Celor doi li se va alătura un ansamblu de percuție care va sprijini improvizația explozivă, vocală și instrumentală.

„Întâlnirea mea cu Theodosii Spassov e jumătate destin, jumătate voința mea de a fi alături de un muzician absolut excepțional. L-am descoperit pe Theodosii acum 10 ani, la un festival din jazz din Italia și mi-am dorit din primul moment să cânt alături de el. La puțin timp după, am fost invitată să particip la Festivalul de Jazz din Sofia și le-am spus organizatorilor că voi accepta doar dacă voi cânta alături de Spassov”, rememorează Teodora Enache. „De atunci, am concertat împreună la Montreal Festival, am avut câteva concerte în Romania și, după o pauză de câțiva ani, ne-am reîntâlnit, anul trecut, în Sofia. Sunt sigură că rafinatul public clujean îl va aprecia la valoarea lui”.

Theodosii Spassov a început să cânte la caval încă de la începuturile studiilor sale muzicale. Artistul a dezvoltat propriul propriul stil, unic, de a cânta la acest instrument prin sintetizarea folclorului tradiţional cu jazz, fusion şi muzică clasică. În cei peste 20 de ani de carieră, a cucerit cu acest instrument publicul din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America, revista Newsweek numindu-l „unul dintre cei mai talentați muzicieni din spațiul est-european”.

Aflată într-o continuă explorare a spațiului muzical, Teodora Enache a reușit, în cele peste 2 decenii de carieră, să-și păstreze permanent un public fidel pe care l-a purtat în fiecare călătorie muzicală pe care a întreprins-o, fie că s-a numit „From Doina to Blues”, alături de Stanley Jordan, „Impressions from Pangaea”, proiect derulat cu Lars Danielsson sau „Celebrations of the Spirit”, un alt proiect special, conceput alături de Benny Rietveld. Cu un rafinament vocal deosebit și o discografie impresionantă, ea a reprezentat România la cele mai prestigioase evenimente de profil din lume.

Biletele pentru „Incantations for Bela Bartok” se găsesc deja în vânzare la casa de bilete a Operei Maghiare din Cluj Napoca, birourile Diesel Club (Piaţa Unirii 10) și online, în reţeaua Eventim (www.eventim.ro). Prețul biletelor este între 27 și 98 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.