Stagiunea 2018-2019 a Operei Naţionale Române din Cluj s-a deschis cu un spectacol în aer liber – Un moment emoţionant a fost pus în scenă în memoria lui Dumitru Fărcaş – VIDEO

Sâmbătă seara, în prima zi a lunii septembrie, de la ora 20:00, artiştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au oferit un spectacol liric impresionant, denumit simbolic „LA OPERĂ”, în faţa instituţiei din Piaţa Avram Iancu şi în faţa unei audienţe numeroase formată din melomani de toate vârstele.

Clujenii au început să sosească în piaţă încă de la ora 19:00 pentru a prinde un loc pe scaunele puse la dispoziţie de organizatori, iar concertul a început în jurul orei 20:00, cu o pauză de 15 minute.

Dintre personalitaţile locale prezente la deschiderea stagiunii 2018-2019 a operei clujene l-am remarcat pe Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Pasiunea, farmecul și dinamismul, drama, ardoarea și melancolia, comicul și pătimașul liric şi-au adus notele particulare într-un minunat colaj muzical de momente orchestrale, solistice, de ansamblu și corale reprezentative, în compania îndrăgiților soliști Irina Săndulescu Bălan, Ștefania Barz, Lucia Bulucz, Veronica Fizeșan, Carmen Gurban, Larisa Ștefan, Oana Trîmbițaș, Diana Țugui, Iulia Merca, Liliana Neciu, Andrada Ioana Roșu, Zoltan Nagy – invitat special, Marius Vlad Budoiu, Eusebiu Huțan, Sorin Lupu, Andrei Manea, Geani Brad, Florin Estefan, George Godja, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Molnár Zoltán, Varga János și Dan Gâdea, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub inconfundabila baghetă a dirijorului David Crescenzi.

O tradiție muzicală unică în țară, ce reunește și încântă spectatorii în epicentrul cultural al orașului în debutul fiecărei stagiuni, LA OPERĂ se află la cea de a patra sa ediție, impresionând an de an prin concertele sale extraordinare, montate în aer liber, în fața a mii de spectatori dornici să resimtă pulsul vivant al operei în contextul inedit al aerului liber. Asemeni edițiilor sale anterioare, La Operă 2018 oferă acces liber publicului larg, din dorința de a împărtăși bucuria și farmecul liric întregii cetăți clujene.

Un moment cu adevărat emoţionant a fost pus în scenă în memoria regretatului Dumitru Fărcaş de către taragotistul Dan Gâdea, de la Opera Națională din Cluj. „Cu acordul familiei vreau să vă spun că în această seară am interpretat pe taragotul de aur al României, taragotul maestrului Dumitru Fărcaș (…) Acest instrument e considerat unul popular, dar cred că poate oricând sta alături de instrumentele unei orchestre simfonice”, a spus el după ce a interpretat Suita pentru taragot și orchestră, de Florin Mogoșan, în aplauzele clujenilor.

Dan Gâdea e originar tot din comuna maramureșeană Groși, la fel ca Dumitru Fărcaș.

VIDEO – Momentul de la începutul recitalului operei clujene în deschiderea stagiunii 2018-2019:

FOTO:

Opera clujeană se va muta în Piaţa Unirii pentru încă două spectacole lirice de excepţie. Duminică, 2 septembrie 2018, de la ora 20:00 și marți, 4 septembrie 2018, de la ora 20:00, prezentate în premieră pe scena neconvențională: „ELIXIRUL DRAGOSTEI” de Gaetano Donizetti și „TURANDOT” de Giacomo Puccini.

În această seară, opera lirică care va fi pusă în scenă poartă amprenta compozitorului Gaetano Donizetti care ne va cuceri picătură cu picătură, într-o reprezentație savuroasă a spectacolului „Elixirul dragostei”, aflat sub semnătura regizorului italian Matteo Mazzoni și prezentat în premieră pe scena clujeană în luna februarie 2018.

Invitatul special al serii va fi bas-baritonul Zoltán Nagy, un fin interpret liric și actor versatil, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, aclamat pe marile scene ale lumii și deținător al titlului de cel mai tânăr solist al Wiener Staatsoper. Alături de interpretul rolului Dulcamara – șiretul comerciant al elixirului magic, distribuția completă a spectacolului-eveniment se bucură de participarea soliștilor clujeni Lucia Bulucz (Adina), Eusebiu Huțan (Nemorino), George Godja (Belcore), Oana Trîmbițaș (Giannetta), Alin Barna (Notarul), acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Bagheta îi revine distinsului dirijor David Crescenzi. Spectacolul este prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen, în cadrul Proiectului „Opera Aperta 2018”, realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Anului Centenar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.