Studenții clujeni ies mâine în stradă în semn de protest față de desființarea gratuității pe tren

Studenții clujeni vor ieși și ei în stradă în semn de protest, nemulțumiți de decizia luată de premierul Cîțu prin care li s-a tăiat gratuitatea la transportul CFR. 

Toti studenții vor organiza proteste în toată țara, iar reprezentanții consiliilor și federațiilor studențești spun că se vor respecta toate măsurile impuse în starea de alertă. 

În contextul discuțiilor privind limitarea transportului feroviar gratuit pentru studenți, lansate de către Premierul Florin Cîțu, ne exprimăm dezacordul și solicităm încetarea oricărei inițiative în acest sens. Considerăm că revenirea la situația anterioară introducerii gratuității, și anume reducere de 50% în limita a 24 de călătorii pe an, ar avea următoarele consecințe:

împovărarea bugetului studenților, deja afectat de situația economică generată de pandemie;
– creșterea abandonului școlar din cauza dificultății de deplasare de la localitatea de domiciliu și localitatea de studiu;
– inegalitate de șanse, întrucât ar diminua posibilitatea de mobilitate a studenților;
– ridicarea unor obstacole pentru studenții cu o situație economică precară.

De asemenea, subvenționarea transportului vine ca o formă de sprijin pentru compania de transport feroviar, cum ar fi CFR Călători, prin posibilitatea de a face investiții (reabilitare vagoane, trenuri, rute), prin constituirea venitului la bugetul companiei de transport. De menționat faptul că subvenţionarea serviciilor publice de transport feroviar a fost iniţiată de Uniunea Europeană prin adoptarea Regulamentului (UE) nr. 1370/2007, deoarece distorsiuni similare, dar de amploare mai redusă, se înregistrează în majoritatea statelor membre”, se arată într-un comunicat al Consiliului Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai.

Protestul studenților la Cluj va avea loc în fața Prefecturii, mâine 12 februarie, între orele 10.00 – 13.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.