Sus cartea! Un marș al lecturii cu sute de oameni a deschis ediția a III-a a Festivalului Internațional de Carte Transilvania! „De carte nu scapi” la Cluj până în 11 octombrie!

Sub sloganul „De carte nu scapi”, ediția a III-a a Festivalului Internațional de Carte „Transilvania” a debutat marți, 6 octombrie, cu un marș al cărții, care a început la ora 12:00 din fața Universității Babeș-Bolyai și a pornit spre Piața Unirii, marș la care au luat parte câteva sute de împătimiți ai lecturii, marea lor majoritate copii și adolescenți, fiecare cu o carte în mână.

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania

La evenimentul de deschidere a acestei ediții au luat parte și mai multe personalități locale și naționale, printre care ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, președintele PSD, Liviu Dragnea, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, președintele Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, sociologul Vasile Sebastian Dâncu și numeroși scriitori români.

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania

„Aduc salutul Universității Babeș-Bolay, universitatea cea mai veche, cea mai mare și mai prestigioasă din România. Câtă vreme iubim literatura înseamă că nimic nu e pierdut și cât vreme cinstim literatura și scriitorii și câtă vreme organizăm festivaluri de carte, înseamnă că ne-am făcut menirea și ducem mai departe moștenirea aceea care ne vine de la Agora greacă și din forumul roman, adică de la niște înaintași care știau să-i premieze pe poeți și pe scriitori. Câtă vreme ducem mai departe această moștenire suntem cu toții salvați și facem parte cu toții din republica literelor și a spiritului. Doresc un succes extraordinar a acestui târg de carte și dorința de a ne revedea în anii următori”, a declarat rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop.

ioan aurel pop, ionut vulpescu si dancu

„În politică în general este important să duci lucrurile la esență, mă uit și văd câteva mesaje. Este unul care e elocvent <toți suntem muritori, dar și posibili cititori>. Important e să nu fim posibili cititori pentru că dacă vrem să trăim mai multe vieți, trebuie să citim mai multe cărți. Fiecare carte pe care o citim este o lume pe care o construim. Mă bucur că sunt la Cluj. Îi felicit pe organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania, Ministerul Culturii susține acest festiva și e foarte important ca astfel de inițiative să aibă continuitate. Sunt convins că o să ne întâlnim și la anul. Clujul este probabil, după București, cel mai important loc pentru literatură română, sunt reviste extraordinare care au apărut aici, care au influențat generații, este o coincidență fericită că pentru câteva zile Clujul e Capitala Cărții în România. A fost Festivalul Național de Literatură și acum începe acest târg”, a declarat ministerul Culturii, Ionuț Vulpescu.

ionut vulpescu ministrul culturii
Ionuț Vulpescu

„De câte ori sunt întrebată ce sunt înainte de a fi critic literar, eseist, scriitor, traducător sau pictor în vacanță, mă simt în adâncul meu profesoară, dar sunt întotdeauna de aproximativ 60 ani o cititoare. Festivalul Național de Literatură care a avut prima ediție anul trecut a fost gândit anume ca un loc în care nu doar scriitorii se întâlnesc cu alți scriitori și vorbesc despre cărți, ci mai ales scriitorii din toată țară vin la Cluj și se întâlnesc cu tinerii, elevii sau studenți clujeni. Pot să vă spun că anul trecut, dar și anul acesta scriitorii au fost fermecați și au ajuns la concluzia că la Cluj trăiesc cei mai isteți copii din țară, că sunt cititori de cursă lungă și că prin urmare că pe ei se poate conta mai departe. Fiecare om este o dată om, dar poate să fie de mai multe ori potrivit numărului de cărți pe care le citește. Nu numai că fiecare carte pe care o citește este o lume, această lume în care intri te îmbogățește. Veți fi cei care știu și cei care nu vor putea fi păcăliți niciodată. Lectură plăcută tuturor”, a declarat Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Cluj.

irina petras
Irina Petraș

Festivalul Internațional de Carte Transilvania va avea loc în perioada 6-11 octombrie 2015. Programul evenimentului poate fi văzut pe site-ul oficial transilvaniabook.ro.

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania4-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania13-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania7-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania8-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania9-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania10-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania5-w800-h600

marsul lecturii festivalul international de carte transilvania
Gabriel Bota, directorul artistic al FICT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.