Sute de clujeni în stradă la „Marșul Pădurilor” – Flash mob inedit împotriva defrișărilor: „Nu vrem defrișare, planeta noastră moare”

Sute de clujeni au ieșit duminică după-amiază, 3 noiembrie, la un „Marș pentru Păduri” și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la defrișările ilegale și cei șase pădurari uciși de mafia lemnului.

După un discurs de zece minute, copiii de la trupa Genesis au organizat un flash-mob inedit și extrem de emoționant.

Clujenii au strigat „Nu vrem defrișare, planeta noastră moare”, după care s-a plecat într-un marș organizat prin centrul orașului.

Prin acest marș, se doreşte atragerea atenției în primul rând asupra defrișărilor ilegale precum și asupra consecințelor acestora. Dacă lucrurile continuă așa, în câțiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat și patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa și speciile rare cu care am conviețuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine și goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piața neagră și fenomenul corupției cu miliarde de lei smulse din moștenirea noastră comună. Aceste câștiguri murdare nasc violență, dezbină comunități și plantează neîncredere în țesutul social„, au arătat initiatorii acestui „Marș pentru Păduri”

REVENDICĂRI

  • Spunem STOP tăierilor ilegale! Ieșim în stradă pentru a cere Ministerului Apelor și Pădurilor să modernizeze urgent SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase).*
  • Vrem protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc!
  • Vrem ca revendicările de mai sus să fie priorități zero pentru orice nou Ministru al Pădurilor!

*SUMAL este o bază de date integrată care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie sau urmează să se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și comercializează. La acest sistem sunt conectați obligatoriu toți actorii din domeniu, de la administratori de păduri (de stat și privați), organisme de control și operatori economici, până la simplul cetățean interesat de soarta pădurilor. SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.