Terenul fostului ștrand „Municipal” a intrat în șantier după două decenii! – FOTO

După ce vreme de două decenii a stat în paragină și a fost ignorat de toată lumea, terenul care a găzduit cândva fostul ștrand „Muncipal” din Parcul Central a devenit o adevărată miză pentru „rechinii imobiliari” ai orașului, mai ales după apariția stadionului Cluj Arena, a Sălii Polivalente sau modernizarea parcului, iar zona a devenit un adevărat un magnet pentru turiști, fiind catalogată drept epicentrul celor mai importante evenimente culturale și sportive care au loc la Cluj-Napoca.

De câteva săptămâni am remarcat că acest teren atât de râvnit de majoritatea dezvoltatorilor din oraș a intrat în șantier, iar escavatoarele au început să sape o fundație care pare a fi destinată unei construcții sau o nouă clădire de birouri.  

Întregul teren a fost curățat parțial de buruieni și de bălăriile care s-au adunat în timp, iar muncitorii au început să lucreze de zor în timpul săptămânii. 

Deocamdată nu se știe ce se va construi aici și nici dacă a reușit cineva să pună mâna pe acest teren de 12.378 mp atât de valoros și cu potențial sau a rămas în continuare în posesia Unita Turism, deoarece nu există niciun panou care să ofere detalii despre acest proiect, așa cum obligă legea.

Ordinul nr. 63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției

Având în vedere constatările privind modul de organizare a unor șantiere de construcții pentru realizarea unor investiții în București și în țară, în temeiul art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 456/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, republicată, emite următorul ordin:

Art. 1.

Toate șantierele de construcții vor fi obligate să afișeze la loc vizibil, pe toată perioada lucrărilor, un panou de identificare, conform anexei la prezentul ordin.

Art. 3.

Neafișarea panoului de identificare se va sancționa cu sistarea imediată a lucrărilor.

Deocamdată lucrările sunt în toi de peste o lună, utilitarele defilează în voie, iar autoritățile locale și instituțiile abilitate nu s-au sesizat cu privire la acest „proiect”.

Reporterul eClujeanul.ro a vizitat șantierul și nu a găsit niciun panou care să prezinte informații despre viitoarea construcție, iar publicația noastră este prima din presa locală care relatează despre acest caz. 

Terenul se află în posesia lanțului Unita Turism Holding S.A, deținut de miliardarul german Josef Goshy, care a vândut la finele anului 2015 hotelul Sport din vecinătate companiei SIF Moldova, o subsidiară a Băncii Transilvania, pentru suma de 4.8 milioane de euro, iar intenția noului proprietar este aceea de a transforma fosta unitate hotelieră într-o clădire corporate dedicată mediului de business.

Prețul de vânzare al terenului de lângă „Sportul” a fost fixat la 6 milioane de euro / negociabil, la un preț de 650 mp, potrivit site-ului oficial Unita Turism. 

Fostul ștrand „Municipal” a fost lăsat în paragină de autorități și privatizat, fiind preluat de grupul Unita Turism, care l-a abandonat din lipsă de fonduri, iar în 2011 a propus municipalității un proiect îndrăzneț de revitalizare a zonei, intenționând să ridice un imobil de P+8 etaje care ar fi servit drept un centru sportiv multifuncțional, cu două piscine, spaţii medicale, sală de gimnastică, cabinete de masaj, saună, recreere, săli de judo, karate sau fitness, birouri, respectiv zone pentru diferite activităţi recreative – darts sau bowling, dar planul firmei private a fost însă refuzat de membrii comisiei de urbanism la acea vreme. 

La 6 ani distanță, este interesant de precizat că Primăria Cluj-Napoca a emis totuși un certificat de urbanism pe Aleea Stadionului nr. 1 în data de 3 aprilie 2017 pentru firma Unita Turism Holding SA, fără a oferi vreo informație despre proiect, ceea ce ne face să ne gândim că tocmai Unita ar fi început în acest an lucrările pe acest teren și ar putea să își pună în aplicare planul până la urmă de a ridica respectivul centru sportiv. 

Ștrandul „Municipal” a fost prima piscină a orașului, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind cunoscută drept și „piscina soldaților”. 

One thought on “Terenul fostului ștrand „Municipal” a intrat în șantier după două decenii! – FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.