TIFF 2015: Trofeul Transilvania de 15.000 de euro a fost câștigat de un film din Argentina!

Gala de decernare a premiilor de sâmbătă, 6 iunie, de pe scena Teatrului Național din Cluj a pus punct ediției cu numărul 14 a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-o seară plină de emoție și eleganță, în fața unui public cinefil entuziast. Astăzi (n.red duminică) vor fi proiectate ultimele filme ale ediției de anul acesta.

tudor giurgiu, TIFF 2015

Evenimentul de gală a început în jurul orei 20:30, iar amfitrionul Tudor Giurgiu, directorul festivalului, și-a început discursul prin a mulțumi tuturor partenerilor, sponsorilor și echipei sale pentru întreg sprijinul acordat și anul acesta.

Iată premiile TIFF 2015

Trofeul Transilvania 2015 a fost câștigat de filmul „Incendiul / El incendio / The Fire”, regia Juan Schnitman (Argentina), premiu care a fost înmânat de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și a fost primit de către actrița Violeta Bava, întrucât regizorul filmului a plecat vineri seară din Cluj la Seattle Film Festival din America.

Filmul câștigător va putea fi văzut duminică, de la ora 19:30, la Cinema City Iulius Mall.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Cuvintele sunt de prisos – Test / Ispytanie, regia Aleksandr Kott (Rusia).

Premiul pentru întreaga carieră (post-mortem) i-a revenit actorului Richard Johnson, care, din păcate, a încetat din viață vineri seara. Premiul a fost acceptat de Tom Browne, regizorul filmului Radiator.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, oferit de Jameson – ex aequo Ramona (regia Andrei Crețulescu) și Black Friday (regia Roxana Stroe).

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, oferit de Cinelabs România – Comoara, regia Corneliu Porumboiu.

Mențiune Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – „Pavel”, regia Alexandru Ranța

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, oferit de Vitrina Advertising – Margita Gosheva, „Lecția / The Lesson / Urok”. Premiul a fost înmânat de către actorii 10 pentru Film și actrița Olimpia Melinte.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 euro, oferit de Shorts TV – „Pădurea Neagră / El bosque negro”, regia Paul Urkijo Alijo (Spania)

Premiul Special al Juriului, oferit de HBO – Despre oameni și oi / Rams – Hrútar, regia Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca)

Premiul pentru Cea mai bună regie, „Lecția / The Lesson / Urok”, r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov (Bulgaria-Grecia)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de Raiffeisen Bank – Lumea e a mea, regia Nicolae Constantin Tănase.

Transilvania Pitch Stop Development Award în valoare de 2000 de euro oferit de TIFF si de Diferit: The Soldiers/Soldații, regia Ivana Mladenovic; Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market – 1985, regia Bogdan Mureșanu.

Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Allianz-Tiriac – Ridică-te și umblă! / Kelj fel, és jársz!, regia Bán József

Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule – Sorin, regia Sofia Iulia Nelega

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți, oferit de UPC – Păpușa de cârpă, realizat de Georgiana Barcan, Delia Tărcăoanu, Luca Nicolaescu

Alte premii:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez – Viață sălbatică / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franța)

Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz actorului Marin Moraru. Premiul a fost acordat de Andreea Esca și Cătălin Ștefănescu. „Sunteți drăguți și primitori. Această scenă m-a primit de multe ori în turneele mele prin țară, același public cald și iubitor sunteți și dumneavoastră. Mulțumesc TIFF-ului, care azi împlinește 14 ani, pentr onoarea și prietenia cu care m-au apreciat”, a declarat actorul Marin Moraru.

marin moraru la TIFF 2015

Tudor Giurgiu a citit un mesaj de la actorul Florin Piersic pentru prietenul său Marin Moraru: „Dragul meu Marinuș Moraru, am aflat că în acest moment te afli pe una din scenele pe care se desfășoară Festivalul de Film Transilvania, iar motivul prezenței tale este acela că primești un premiu pentru întreaga activitate cinematografică. De aceea, eu, prietenul și colegul tău, Florin Persic, profit de această ocazie ca să îți declar admirația și iubirea mea pentru tine, talentatule și minunatule Marinuș. Am împărțit scena și platoul de filmare ani de zile, am împărțit camera de hotel prin turneele din afara țării, am împărțit toate Bucuriile pe care ni le-a oferit profesia asta superbă pe care ne-am ales-o. Te îmbrățișez și te felicit de la distanța, de pe scena Teatrului Național din București”.

Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, actriței Nastassja Kinski. Aceasta, vizibil emoționată, a mulțumit organizatorilor pentru acest premiu. Ea se va întâlni cu cinefilii duminică, 7 iunie, la TIFF Lounge în Piața Unirii, de la ora 17:00.

Nastassja Kinski at TIFF 2015 Cluj-w800-h600

Nastassja Kinski la TIFF 2015

mihai chirilov, Nastassja Kinski si tudor giurgiu - TIFF 2015

Mai multe fotografii de la gală de decernare a premiilor puteți vedea pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.