Transilvania, în topul National Geographic al destinațiilor de vacanță pentru familie

Transilvania a fost inclusă în lista National Geographic cu destinaţiile de vacanţă recomandate pentru întreaga familie în 2021.

Editorii globali ai National Geographic Travel publică anual o listă de destinații pentru călători, acestea fiind împărțite în 5 categorii: Aventura, Cultură și Istorie, Natură, Familie, Durabilitate. Transilvania a fost inclusă la secțiunea Familie.

Transilvania: realul într-o țară renumită pentru fantezie 

Transilvania a fost descrisă de Cătălin Gruia, unul dintre editorii Nat Geo Traveler România, ca fiind „descoperirea realului într-o țară renumită pentru fantezii” 

Unul dintre efectele secundare ale romanului de groază Dracula al autorului irlandez Bram Stoker a fost că a transformat Transilvania, o regiune românească  într-un tărâm mitic, un „punct blestemat din acest ținut blestemat, unde diavolul și copiii săi încă umblă pe pământ!”, precum spunea scriitorul.

Întrucât Stoker nu văzuse niciodată locul el însuși, a compilat cu îndemânare informații pentru romanul său din 1897 din cărți scrise de călători britanici. A înțeles câteva dintre detalii: „friptura tâlharului” (kebaburi de vită la grătar numite rablóhús) și mâncarea națională mămăligă; vin dulce Golden Mediasch; descrieri ale portului popular; crucile de la marginea drumului și amestecul cultural complicat de maghiari, sași, secui și valahi.

Ceea ce a ratat Stoker este ceea ce ar trebui să fie cunoscut despre Transilvania: feeling-ul ei pastoral, tipic vechii Europe. Clujul cosmopolitan este o bază pentru explorarea pajiștilor din flori sălbatice din Transilvania, a castelelor desprinse parcă din cărțile de povești și a satelor pietruite.

Pentru familiile din ce în ce mai legate de tehnologie, o ședere la o fermă din Transilvania aici ar fi o șansă de a se „scoate din priză”, de a petrece timp călătorind cu o căruță trasă de cai, făcând drumeții în Carpații împăduriți și ajutând la treburi precum mulsul oilor, colectarea ouălor și la căpițele de fân.

Farmecele bucolice ale Transilvaniei l-au captivat de mult pe Prințul de Wales, a cărui fundație finanțează proiecte locale de conservare a patrimoniului arhitectural.

„Atemporalitatea ei este atât de remarcabilă”, spune viitorul rege în documentarul de călătorie Wild Carpathia, „aproape desprinsă din acele povești pe care le citeai când era copil”.

Destinațiile recomandate de National Geographic pentru 2021

La categoria ”durabilitate” se află şase destinaţii: Alonissos (Grecia), Noua Caledonie (Franţa), Copenhaga (Danemarca), Gabon (Africa Centrală), Freiburg (Germania) şi Denver (Colorado, SUA).

În categoria dedicată ”familiei” sunt incluse: Transilvania (România), England Coastal Path (sud-vestul Angliei), Space Coast (Florida, SUA), regiunea indigenă din British Columbia (Canada) și Hortobagy (Ungaria).

În secțiunea ”aventură” au fost incluse: Dominica (Caraibe), Parcul naţional Los Glaciares (Argentina) şi depresiunea Danakil (Etiopia), Svaneti (Georgia). 

La categoria ”cultură” avem: Guam, New Mexico (SUA), Bitoria-Gasteiz, Alava (Ţara Bascilor, Spania), Gyeongju (Coreea de Sud), Tulsa (Oklahoma, SUA) şi Tonglu (provincia Zhejiang, China).

Iar la ultima categorie, ”natură”, găsim: Isle Royale (Michigan, SUA), Yellowknife (Canada), Cerrado savanna (Brazilia) şi Insula Lord Howe (Australia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.