Trei zile de ritm și pasiune la cel mai longeviv festival de jazz al Clujului – Transilvania Jazz Festival 2015

Ajuns la cea de-a noua ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte la Cluj, între 2 și 4 decembrie, importanţi muzicieni de jazz ai momentului, din ţară şi străinătate. În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de excepție, asigurate de artiști români și internaționali precum Sebastian Spanache Trio, Marcian Petrescu Duo, Bodurov Trio și Paolo Profeti European Collective.

sebastianspanachetrio

Sebastian Spanache Trio va deschide ediția din acest an, prin concertul programat în 2 decembrie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților. Sebastian Spanache Trio are o activitate concertistică intensă, atât naţională cât şi internaţională, în ultimii ani împărţind scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell’s Panacea. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, „Humanized”, în 2013, şi „A Pasha’s Abstinence”, în 2014, cel din urmă fiind premiat ca „Cel mai bun album” la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014. Sebastian Spanache Trio a luat naștere în a doua jumătate a anului 2011 la Timișoara și este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabass, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, percuție).

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 3 decembrie, publicul va avea parte de un adevărat regal de blues acustic, cântat doar cu chitară acustică, muzicuțăacustică și vocede Marcian Petrescu Duo,în cadrul concertuluiPovestitorii – muzicuța și chitara în tradiția adevărată a bluesului acustic”.

Marcian-PetrescuMarcian Petrescu este singurul muzician de blues care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale solo pe doi dintre cei mai importanți muzicutiști de blues ai momentului, ambii laureați cu Premiul Grammy – Sugar Blue și Charlie Musselwhite. Elpropune un proiect extrem de proaspăt și de spectaculos, împreună cu unul dintre cei mai talentați și virtuoși chitariști din România în acest moment – Florin Giuglea. Colaborarea dintre cei doi a început încă din 2006, până acum ei concertând împreună în peste 30 de orașe.

TrioBodurov

Bodurov Trio, condus de pianistul și compozitorul bulgar Dimitar Bodurov, va concerta tot în seara de 3 decembrie, în cadrul Transilvania Jazz Festival. Fascinația lui Bodurov pentru folclorul bulgar a evoluat într-un stil unic și se poate regăsi în albumul lor „The Resumption Suite” din 2004. Trio-ul a mai susținut turnee și în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria și Bulgaria. Prezența lor la Cluj se datorează parteneriatului încheiat cu Jazz Fan Rising.

În ultima seară a festivalului, pe 4 decembrie, publicul clujean îi va putea asculta pe Paolo Profeti European Collective. Un ansamblu compus din 6 muzicieni de excepție, Paolo Profeti European Collective, condus de compozitorul Paolo Profeti, aduce împreună o secţie ritmică bine consolidată, formată din unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni italieni, care lucrează deja împreună de mai mulţi ani (Davide Incorvaia, Cristiano Da Ros şi Alessandro Rossi) şi doi excepţionali muzicieni români: chitaristul Sorin Romanescu şi trombonistul Florian Radu.Inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din muzica mediteraneană şi contemporană europeană, albumul „Waiting for Bucharest”, care stă la baza concertului de la Cluj, este produs de casa de discuri Fiver House Records și cuprinde compoziţii inspirate din experienţa directă a compozitorului Paolo Profeti de tranziţie între Italia şi România.

Începând de astăzi, biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la birourile Diesel Events, Piața Unirii nr. 10. Ele vor fi disponibile și de la Casa de Cultură a Studenților, înaintea fiecărui concert. Prețul unui bilet este de 20 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere, prețul unui bilet pentru aceste categorii fiind de 15 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.