Tudor Chirilă, la UNTOLD 2021: „Suntem singura țară din UE care și-a bătut joc de sectorul cultural. Nu avem o clasă politică care să îi pese de industria de spectacol. Avem un prim-ministru superman, caz de psihiatrie” – VIDEO

Membrii trupei VAMA au participat vineri seara, 10 septembrie, în a doua zi de UNTOLD, la o conferință de presă.

Liderul trupei, Tudor Chirilă, a atacat Guvernul României, pe care îl acuză că si-a bătut joc de sectorul cultural, iar mulți artiști sau cei implicați în acest domeniu al industriei de spectacol au fost nevoiți să se retragă din cauza lipsei de sprijin din partea autorităților în pandemie.

„Noi venim după un turneu în care lucrurile erau mult mai intime și asta discutam cu băieții că sunt 4 ani de când nu am mai fost la UNTOLD, după care 2 ani de pauză la mari și am mai avut și turneul acesta Vama Neconvențial din care mai avem un show în 17 septembrie, iar acolo atmosfera e mult mai intimă, 1-2000 de oameni, aici a fost mult mai multă. Cred că trebuie să reintri într-un anumit tip de relație cu publicul și cu ideea de eveniment foarte mare, dar am încercat să ne luăm energia nu de la public, ci de la noi și cred că am făcut bine, ne-am simțit bine. Am avut o mică problemă tehnică, dar nesesizabilă, eu am avut o problemă tehnică la partea asta de mică DJială, dar am fost bine și m-am bucurat să văd că se ține festivalul ăsta”, a declarat Chirilă în cadrul conferinței de presă programată vineri la ora 19:40 și la care trupa a întârziat 20 de minute.

Întrebat de un jurnalist din sală cum vede situația concertelor după pandemie, Chirilă a lansat un atac la Guvern și la premierul Florin Cîțu.

„Noi și după turneu ne raportăm la faptul că foarte mult am cântat vara asta, dar nu mai mult decât în 2019 în care cântările s-au repartizat în toate anotimpurile. Vara asta raportat la 2019 am cântat mult mai mult, eu am sesizat dorința oamenilor de a fi ca înainte, unii numesc asta iresponsabilitate, alții normalitate, fiecare o numește cum vrea și fiecare reacționează cum vrea. Eu nu văd acum niciun fel de diferență decât în numărul de oameni față de 2017 când am cântat mai târziu, din cauza orei și când au fost mai mulți oameni și din condiții normale.

Din punctul nostru de vedere în pandemie nu am avut decât timpul să repetăm și să facem mai multă muzică, ceea ce e foarte bine. Am avut curajul să prezentăm o piesă pe care nu am prea cântat-o, „Îmi pare rău” și îmi pare bine că a produs o impresie bună. Eu nu văd decât avantaje în toată chestia asta, timp pentru producție, timp pentru compoziții”, a mai precizat Chirilă, completat de un alt coleg de trupă: „Concertele online sunt oribile, nu ai niciun feedback după ce s-a terminat concertul”.

Chirilă: „Avem un prim-ministru superman, caz de psihiatrie, lipsit total de empatie”

Suntem singura țară din Europa care și-a bătut joc efectiv de sectorul cultural, independent, de industria de spectacol. Avem un prim-ministru pe care nu îl interesează această industrie, avem un ministru al Culturii care nu este interesat, Am fost pasați de la Ministerul de Finanțe la Ministerul Economiei și pot să spun că nimeni nu a pus preț pe industria de spectacol, care a supraviețuit prin propriile forțe. Dacă întrebați oameni din această industrie, care nu sunt artiști, veți afla că foarte mulți tehnicieni nu mai există, foarte mult companii nu mai există. Și faptul că foarte multe țări sunt la al șaptelea ajutor recurent pentru industria de spectacol, iar aici nu mă refer doar la artiști pe drepturi de autor, mă refer la SRL-uri și PFA-uri independente, cu un singur angajat, care nu au supraviețuit și nu au beneficiat de niciun ajutor pentru că nu s-au calificat la măsurile 1, 2, 3.

Dacă ne referim la faptul că 1 miliard de euro zace în BNR din fondurile care erau destinate sectorului de muncitori și de lucrători afectați de COVID, iar acei bani nu s-au folosit, în timp ce sectorul industriei de spectacol se prăbușește, aici este marea problemă, că s-a pierdut foarte mult din această industrie. Mă bucur că pot să fiu aici și să spun chestia asta. Nu avem o clasă politică care să îi pese de industria de spectacol, de taxele care se plătesc, de business-ul pe care îl produce această industre, de meseriile colaterale ș.a.m.d. Și avem un prim-ministru superman, caz de psihiatrie, lipsit total de empatie și nu ai cum să aștepți de la oamenii ăștia empatie. Eu nu vorbesc pentru mine, dar vorbesc pentru toți artiștii care nu au posibilitatea să stea aici la UNTOLD într-o conferință de presă”, a mai precizat liderul trupei VAMA.

Oamenii ar trebui să se vaccineze, lucru ratat de Guvern

„Oamenii ar trebui să se vaccineze, lucru ratat de Guvernul României, care acum aruncă vina pe alții. Dacă asta e soluția, oamenii trebuie să se vaccineze. Noi trăim într-o lume în care Texas interzice avorturile, trăim într-o lume upside down, Texas ajunge mai rău ca Polonia, lumea e total nebună. Mie mi se pare că singura soluție este să ne vaccinăm, fiecare are dreptul la părerea lui personală”, a mai declarat Tudor Chirilă.

Aceștia au mai vorbit despre industria muzicală și viitoare colaborări, despre fenomenul TikTok și turneul național „Neconvențional”. Conferința de presă a fost una deschisă, relaxată, în care s-au atins mai multe teme.

Despre colaborarea cu viitori DJi și despre turneul Neconvențial

Trupa VAMA a concertat pe scena principală a ediției a șasea UNTOLD, vineri, de la ora 18:10.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.